Skip to main content
Utazás gyermekekkel

Mennyibe kerül a repülőjegy gyermekeknek?

A gyerekekre vonatkozó repülőjegy ára a Pelikan.hu honlapon a keresés eredményeinél fel van tüntetve. A keresési feltételeknél válassza ki az utassal kapcsolatos kategóriát:

  • Csecsemő (24 hónapos korig, beleértve az utazás utolsó napját is)
  • Gyermek (11 éves korig, beleértve az utazás utolsó napját)
  • Fiatal (14 éves korig, beleértve az utazás utolsó napját)

Légitársaságok függvényében az aktuális kedvezménynek megfelelő áron van feltüntetve a repülőjegy (mely nem vonatkozik az üzemanyag és reptéri díjra). A kedvezmény csecsemők esetében -90%, gyermekeknél általában -25%.

A fiatal kategóriában a kedvezmény ritka.

A fedélzetre felvihetek-e gyerekélelmiszert?

Amennyiben 2 évnél fiatalabb gyerekkel utazik, anyatejet vagy tápszert tetszőleges mennyiségben vihet fel a fedélzetre, azonban a biztonsági ellenőrzés során megkérhetik, hogy kóstolja meg a szállítandó folyadékokat.

Lehetséges a már kifizetett foglaláshoz hozzáadni gyermeket 2 éves korig?

Igen, létezik ilyen lehetőség. Amennyiben egy gyermeket szeretne hozzáadni a kifizetett foglalásához, fel kell vennie a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, valamint ki kell fizetnie a csecsemőre vonatkozó aktuális repülőjegy árát.

Gyermekeknek 2 éves korig (csecsemő) jár-e a poggyász?

Gyerekekre 2 éves korig speciális poggyászfeltételek vonatkoznak, ezek a légitársaságok függvényében eltérhetnek. A súly- és méretkorlátokról ügyfélszolgálatunkon, vagy az adott légitársaság honlapján érdeklődhet.

Egy felnőtt vihet-e fel több mint 1 gyermeket (csecsemőt) a fedélzetre?

Amennyiben egy felnőtt két csecsemővel szeretne utazni, az egyik gyermek számára kötelező egy repülőjegy (gyerek 12 éves korig) megvásárlása, így a gyermeknek tudunk ülőhelyet biztosítani. Biztonsági okokból az utazás során egy felnőtt két gyermeket nem foghat. Egyes légitársaságoknál (pl. British Airways) minden gyermek számára kötelező egy felnőtt kíséret.

Gyermekeknél hány éves kortól nem kötelező a felnőtt kíséret?

A gyerekek felügyelet nélküli utazásának korhatárát az egyes légitársaságok határozzák meg, általában a gyerekek 16 éves kortól utazhatnak felügyelet nélkül. Az ezzel kapcsolatos információt a légitársaságok honlapján találja, vagy vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Lehetséges, hogy a gyerekek szülő vagy törvényes képviselő nélkül utazzanak?

A légitársaságok felajánlják a „kísérő egyedül utazó gyermekek számára” szolgáltatást. Ez a szolgáltatás egyedül utazó, 5-12 éves gyermekeknél kötelező és díjköteles. A szolgáltatás igénybevétele esetén kérem, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, ahol megtudhatja a szolgáltatás igénybevételének feltételeit. Az alacsony költségvetésű légitársaságok ezt a szolgáltatást nem kínálják.

Hogyan működik a gyerekkísérő szolgálat azoknál a gyermekeknél, akik egyedül utaznak?

Amennyiben ezt a szolgáltatást választja, a gyermeket a reptéren a légitársaság egy munkatársa vezeti át a biztonsági ellenőrzésen, majd kíséri el egészen a repülőgép fedélzetére, ahol a felügyeletet egy légiutas asszisztens veszi át. A repülés során a légikísérő biztosít mindent, amire a gyermeknek szüksége van, kellő mennyiségű ételt és folyadékot. A leszállást követően a gyermekfelügyeletet a légitársaság munkatársa veszi át, aki a gyermeket átadja annak a személynek, aki a repülőjegyen fel van tüntetve. Az utazás teljes ideje alatt a gyermek felügyeletét munkatársak végzik.

Utazás terhesség ideje alatt

Általában biztonságosnak tartják a repülős utazást várandós anyukák esetében is, viszont több tényezőt figyelembe kell venni. A repülés minimális egészségügyi kockázatot jelent a normál lefolyású terhes anyukák számára. A magas kockázatú terhességgel, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, vérszegénységgel küzdő nők esetében kerülendő a repülés. Azok számára is, akiknek a kezelőorvosuk nem javasolja a repülést.

Egyes szakértők szerint a második trimeszterben a legbiztonságosabb repülni, azaz 14. – 27. hétben. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a terhesség 28. hetéig gond nélkül repülhet. A komplikációmentes terhesség 28. hetének elérése után a terhes anyukák számára kötelező az utazásra való alkalmasságukat igazoló a szülész/szakorvos által kiállított orvosi igazolás bemutatása.

A kismamák szállításának konkrét feltételei légitársaságonként eltérőek lehetnek, ezért javasoljuk, hogy a kiválasztott jegyek feltételeivel kapcsolatban forduljon Ügyfélszolgálatunkhoz. Például a Ryanair légitársaság kéri az előre kitöltött és orvos által igazolt „Fit to fly” űrlapot.

Hasznosnak találta az információkat az oldalon?