Skip to main content
Poggyász

Milyen tárgyakat szállíthatok a kézipoggyászban?

Általánosságban repülőgépen sűrített gázok és gyúlékony anyagok, fegyverek, öngyújtók, éles és harci tárgyak - melyek veszélyeztethetik a repülőgép utasait - szállítása tilos. Az étel szállítása sem javasolt, ugyanis az étel szállítását egyrészt a légitársaságok, másrészt az adott ország export és import rendeletei szabályozzák. A fedélzeten a klasszikus gyógyszerek (tabletták) szállítása személyes használatnak megfelelő mennyiségben megengedett. Speciális gyógyszerek szállítása (például inhalátor) eredeti csomagolásban és angol nyelvű orvosi recepttel lehetséges. A fedélzeten csupán olyan dolgok szállíthatóak, melyek a repülés során elengedhetetlenek.

Szállítható folyadék a kézipoggyászban?

A fedélzeten maximum egy liter folyadék szállítása megengedett, nem nagyobb, mint 100ml-es tartályokban. Amennyiben a folyadék mennyisége nem haladja meg a 100 ml-t, de 100ml-nél nagyobb tartályban van, a tartály nem megy át a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen. A folyadékot egy maximum 1 literes műanyag zacskóba kell helyezni.

Hogyan szállítsam értékes tárgyaimat?

Társaságunk nem ajánlja, hogy bármilyen jellegű értékes tárgyait a poggyászba rakja, mely az alsó fedélzetre kerül. A nagyobb értékű tárgyak szállítását kézi poggyászban javasoljuk, melyet magával vihet a repülőgép fedélzetére. A klasszikus légitársaságok a fényképezőgépek és számítógépek szállítását díjmenetesen lehetővé teszik, azonban javasoljuk, hogy ezen tárgyak szállítási feltételeit ellenőrizze le a légitársaság honlapján, vagy ügyfélszolgálatunkon keresztül.

Mekkorák a poggyász súly- és méretkorlátai?

Minden egyes légitársaság poggyász korlátozása más és más. A feladott poggász súly- és méretkorlátozása nagyobb mint a kézipoggyászé.

Az Ön által kiválasztott repülőjegy poggyász feltételeit leellenőrizheti a légitársaság weboldalán vagy lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.

Tartalmazza a repülőjegy ára a feladott poggyászt?

A légitársaságok határozzák meg, hogy a repülőjegy ára tartalmazza-e a poggyászdíjat. A fapados légitársaságok repülőjegyei nem tartalmazzák a poggyászdíjat, így azt a foglalás során a repülőjegyhez szükséges hozzá vásárolni. Egyes klasszikus légitársaságok repülőjegyei, főképp a legalacsonyabb díjszabásúak, sem tartalmazzák a feladott poggyászt. A www.pelikan.hu oldalon történő repülőjegyvásárlás során fel van tüntetve, hogy a repülőjegy ára tartalmazza-e a feladott poggyászt.

Szükséges az összes átszállás során felvennem poggyászomat?

A járatok többségénél a repülőtér dolgozói a poggyászt átszállítják az egyik repülőgépről a másikra, amennyiben az összes átszállás egy repülőjegyen/foglaláson található. Kivételt azok a repülőjegyek képeznek, amelyeknél mind az átszállás, mind a célállomás az USA területén van. Itt minden esetben fel kell vennie poggyászát, át kell mennie az immigrációs és útlevél ellenőrzésen, az immigrációs ellenőrzés után pedig poggyászát fel kell raknia az univerzális poggyászszalagra. Szintén kivételt képeznek azok a repülőjegyek, melyek olyan légitársaságok kombinációját tartalmazza, melyek nem tagjai a szövetségnek. Azt tanácsoljuk, minden esetben ellenőrizze le a check-in során a poggyász áthelyezésével kapcsolatos információt. Amennyiben Ön két külön repülőjeggyel/foglalással rendelkezik, úgy az első szakasz megtétele után poggyászát fel kell vennie és újra fel kell adnia. A poggyász szállítását minden esetben érdemes a repülőtéren a poggyászfeladás során leellenőrizni.

Sportfelszerelések szállítása (Lehetséges-e? Díjai?)

A sportfelszerelések és sportkellékek szállítását még az utazás előtt kell igényelni , nem közvetlenül a repülőtéren. A speciális sportkellékek szállításának feltételeit és korlátozásait érdemes a Pelikán ügyfélszolgálatán keresztül leellenőrizni még az utazás előtt, ugyanis a szállítási feltételek a szolgáltatók esetében eltérőek.

Mi az teendő késve érkező/elveszett poggyász esetén?

Amennyiben a poggyász elveszik, megsérül vagy késik, a kártérítés értéke maximum 1 220 €. Ezt nem érvényesítheti, amennyiben a légitársaság minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy elkerülje a károkat, vagy ha azokat nem lehetett elkerülni. Sérült poggyász esetén a poggyász átvételétől számított 7 napon belül panaszt kell benyújtania. Ha a csomag késik, ez az idő 21 napra módosul. Panasszal közvetlenül a repülőtéren a légitársaságnál élhet, ezt követően pedig a szállító honlapján.

Mi a kézi és feladandó poggyász közti különbség?

Minden utas (kivéve a csecsemőket) egy kézipoggyászt vihet fel a fedélzetre, melynek méret- és súlykorlátjait a légitársaság határozza meg. A kézipoggyász maximális súlya, légitársaságtól függően, 6 és 12 kg között mozog. A méret- és súlykorlátot tartalmazó pontos információ a repülőjegy foglalást megerősítő e-mailjének mellékletében fel van tüntetve.

Mekkora a poggyász megengedett súlya/mérete? Hány kg-os csomag van benne a repülőjegy árában?

Amennyiben repülőjegyét lefoglalta, az egyik utas vezetéknevének (ékezet nélkül) és a foglalási kód (a Pelikán által küldött e-mailben található) segítségével a Pelikan.hu honlapon keresztül jelentkezzen be a Rendeléskezelés menüjébe. Itt leellenőrizheti, hogy repülőjegy tartalmazza-e a poggyászt. További információt (pontos méret- és súlykorlát, extra poggyász vásárlása) közvetlenül a légitársaság honlapján talál. Amennyiben repülőjegyét még nem foglalta le, mind a Pelikan.hu repülőjárat kereső felületén a találatoknál, mind a járatok listáján fel vannak tüntetve a poggyásszal kapcsolatos információk.

Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon?