Skip to main content
Utazás állatokkal

Minden légitársaságnál lehet állatot szállítani? Milyen díjai vannak?

Az állatok szállításával, a szállítás korlátozásával kapcsolatban érdeklődjön a Pelikán ügyfélszolgálatán még a repülőjegy kifizetése előtt, ugyanis az állatszállítással kapcsolatos díjak légitársaságonként eltérnek. Házi macskák szállítása a konkrét járatokon több körülménytől is függ, például hogy a fedélzeten nincs-e túllépve a maximális megengedett szállítható állatok száma, vagy, hogy a háziállat a fedélzeten vagy a poggyásztérben lesz-e szállítva.

Nem minden légitársaság szállít állatokat, az egyes repülőgépek és átszálló repülőterek esetében léteznek korlátozások.

Az állatokat nem szállító légitársaságok többnyire az alacsony költségvetésű légitársaságok (Wizzair, Ryanair…). Ráadásul a légitársaságok más-más állatfaj szállítását teszik lehetővé, főleg kutyák és macskák szállítását. Ezenfelül a kutyák esetében léteznek speciális fajok, melyeket nem lehet szállítani. Nagy-Britanniában állatok szállítása nem lehetséges, akkor sem, ha a repülőtér csak átszálló repülőtérként szolgál.

Minden országba utazhatok a házi kedvencemmel?

Amennyiben állattal utazik, szükséges áttanulmányoznia a célország összes erre vonatkozó feltételét. Léteznek országok, melyek az állat országba való belépését kizárólag speciális feltételek mellett engedélyezik, vagy légi közlekedéssel egyáltalán nem engedélyezik.

Milyen feltételeket kell teljesíteni állat szállításához?

Az állat szállításának egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen saját ún. „PET PASSPORT”-tal, melyben fel van tüntetve például a veszettség elleni- és más oltások. Minden utazó állatnak rendelkeznie kell bőr alatti chippel, amely tartalmazza az egyedi és országkódot. A chippel kapcsolatos bővebb információért vegye fel a kapcsolatot állatorvosával.

Nem talált választ kérdésére?
Írjon nekünk. Minden légitársaságnál van lehetőség állatot szállítani?
Mekkora a szállítási díj?

Lehetséges-e az állatok szállítása a fedélzeten? Az állatnak szállító boxban kell lennie?

Az állatok szállításának feltételei légitársaságonként eltérnek. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a légitársaság lehetővé teszi az állat szállítását, a maximális súlykorlát 5 és 8 kg között mozog, beleértve a minősített szállítódoboz súlyát is. Elengedhetetlen, hogy a szállítódoboz alja vízhatlan legyen, valamint az állat a szállítódobozban fel tudjon állni és megfordulni. Amennyiben az állat nagyobb, a szállítás kizárólag az poggyásztérben lehetséges. A poggyásztéri szállítás feltételei a külső hőmérséklet miatt nagyon speciálisak, hogy az állat ne szenvedjen az alacsony hőmérséklettől.

Szükséges az állatok szállítását előre jelezni és helyet foglalni?

Az állatok szállítását kérvényezni kell, és a kérvényt a légitársaságnak jóvá kell hagynia. Az állat szállítását minden esetben szükséges jelezni a foglalás megjegyzés részében, valamint a foglaláshoz fel kell venni a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal. Az állatok szállításánál a következő információkat kell megadni: a szállítódoboz méretét (A+B+C oldal cm-ben), az állat tömegét szállítódobozzal együtt, valamint az állat faját (amennyiben a szállítandó állat kutya).A légitársaságnak jogában áll megtagadni az állat szállítását. Kérjük, ezért repülőjegyét csak azután fizesse ki, hogy a légitársaság jóváhagyta az állat szállítását.

Van-e lehetőség egzotikus állatok szállítására?

Általánosságban repülőgépen egzotikus állatok szállítása tilos. A légitársaságok többsége csupán a kutyák és macskák szállítását teszi lehetővé. Egyes légitársaságoknál más állatok szállítása is engedélyezett, például némely arab légitársaság megengedi sólymok szállítását.

Hasznosnak találta az információkat az oldalon?