Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Litvánia

Akciós repülőjegyek

Érdekességek: Litvánia

Lettország, Fehéroroszország, Lengyelország, Oroszország és a Balti-tenger szomszédja 65 ezer kilométeren terül el. Fővárosa Vilnius. Igen, eltaláltad. Ez Litvánia. A kisebb európai államok közé tartozó országot nem látogatják turisták tömegei, annak ellenére, hogy számos látnivalót tartogat. A szép főváros mellett sűrű erdők, tavak és érintetlen természet várja a látogatókat.

Vilnius megőrizte eredeti épületeit, de teret hagyott a modern építészetnek is. A történelmi városközpont barokk és reneszánsz épületeivel felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A legolcsóbban Budapestről, Bécsből és Prágából repülhetsz Litvániába az Air Baltic, a lengyel LOT és az Ukraine International légitársaságok indítanak járatokat, egy átszállással a litván fővárosba.

RÉSZLETEK KEVESEBB

TOP városok Litvániában

Vilnius

Vilnius a Neris folyó partján jött létre, s megalakulása után kulturálisan és politikailag is Lengyelországtól függött. Rigától és Tallinntól eltérően távol esik a tengerparttól, az ország délkeleti végében kapott helyet.

A város egy stratégiailag fontos alföldre épült, ahol dombok és sűrű erdő vette körül, ahogy ma is. Vilnius festői szépségét a belváros érintetlen barokk épületei mellett a fenyőligetekkel borított dombok teszik teljessé, amelyek a várost védik. Lengyelországtól való függőségének, valamint a Németországgal és Oroszországgal való közös múltjának köszönhető, hogy a mai félmilliós város lakosságának mindössze 50%-át teszik ki a litvánok, a többit lengyel és orosz bevándorlók alkotják.

Napjainkban Vilnius a Balti térség legkevésbé látogatott fővárosa. Rigával és Tallinn-nal ellentétben Vilnius belvárosában tökéletes állapotban maradtak fenn a barokk épületek, s itt figyelhető meg leginkább a Szovjetunió nyoma is. Még mindig érződik a keleti blokk öröksége.

A legolcsóbban Budapestről, Bécsből vagy Prágából repülhetsz Vilniusba. Bécsből az Austrian Airlines, valamint az Air Baltic légitársaság indít közvetlen járatokat a litván fővárosba. Egy átszállással is kényelmesen utazhatsz a LOT, a Finnair, a Lufthansa vagy a Ukraine International légitársaságokkal. A repülőút megközelítőleg egy óra negyvenöt perc hosszú.

Hasznos infók Litvániáról

Úti okmányok Litvániába

Ha Litvániába utazol, érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezned. A törvény értelmében az irataidnak az országba való érkezéskor és távozáskor is érvényesnek kell lenniük. Regisztráció nélkül maximum 90 napig tartózkodhatsz Litvániában.

A litvániai időjárás

Litvánia a mérsékelt tengerparti és kontinentális égövben fekszik. Télen – 5 °C, körül, nyáron pedig 28–30 °C közt mozog a hőmérséklet.

A litvániai árak

A Litvániában használatos pénznem régen a litas (Lt.) volt, ma már euró a fizetőeszköz. Szinte bárhol fizethetsz kártyával is.

Vilniusban található az óriási bevásárlóközpont, Akropolis. A boltok este tízig nyitva tartanak, a nagyobbak pedig akár este tizenegyig is. Este tíz után azonban már nem tudsz alkoholt vásárolni.

Szállodát keresel Litvániában? A hatalmas kínálatban könnyű elveszni. A szállodák árát ellenőrizheted a Pelikán oldalán, ahol egyúttal szállást is foglalhatsz.

Ha szeretnél kocsit bérelni, érdemes már a repülőtéren megtenned. A Pelikán oldalán elintézheted a foglalást is.

Mennyi az idő Litvániában?

Litvániában egy órával több az idő, mint Magyarországon.

Mit érdemes megnézni Vilniusban?

10 érdekesség Litvániáról

1
Litvánia északi részén, Siauliai városkánál található az egyedülálló hely, az ún. Keresztek hegye. Ezen a magaslaton állt régen a Domantai erőd. Ma több százezer, különféle méretű kereszt borítja a hegyet
2
Egyes számítások szerint földrajzilag Európa középpontja ebben az országban található, mintegy 26 kilométerre a fővárostól, Vilniustól
3
Stelmužė községben nő Európai egyik legrégebbi fája. Az azonos nevű bükkfa megközelítőleg 1500 éves
4
Kaunas városában található egy múzeum a látássérültek számára. A kiállítás sötét katakombákban kapott helyet, így az egészséges emberek is kipróbálhatják, milyen érzés vaknak lenni
5
Litvánia, akár az egész Balti térség, technológiai ország. Az adatletöltési és feltöltési sebesség terén első helyen végzett a 2011-es világlistán
6
Bár Litvánia területileg kis állam, a 15. században a Litván Nagyhercegség volt a legnagyobb egész Európában
7
Az ország legrégebbi nemzeti parkja az Aukstaitja, ahol érintetlen természet, tavak, folyamok és rusztikus kis falvak várnak
8
Első írásos feljegyzés Litvániáról a quedlinburgi krónikában található. A litván nyelv a világ legősibb nyelvei közé tartozik
9
Az ország területének egyharmadát erdők teszik ki
10
Litvánia, akár az egész Balti térség, technológiai ország. Az adatletöltési és feltöltési sebesség terén első helyen végzett a 2011-es világlistán Litvánia leginkább két szóval jellemezhető: pogány és lapos
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon? (Nincs értékelve)