Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Oroszország

Akciós repülőjegyek Oroszországba

Érdekességek: Oroszország

Ha Oroszországról van szó, az embereknek Moszkva vagy Szentpétervár jut az eszébe. De kár lenne leragadni ennél a két városnál.

Oroszország a világ legnagyobb országa, s az egyes régiók közti hatalmas különbségeknek hála előfordulhat, hogy az országban utazva eltérő árakkal és mentalitással találkozol, és eltérő élményekkel gazdagodsz majd.

A jó hír, hogy a magyarok számára évről évre egyszerűbb lesz az Oroszországba való utazás, a törvények enyhülnek, ráadásul kiváló a járatcsatlakozás Budapestről és Bécsből is. Ennek köszönhetően a magyarok is megtapasztalhatják azt, amit néhány évvel ezelőtt még az elérhetetlenség homálya fedett.

RÉSZLETEK KEVESEBB

TOP városok Oroszországban

Moszkva

Oroszország fővárosa területét tekintve akár önálló állam is lehetne. Elkápráztat, megihlet, felháborít, de semmiképpen sem hagy hidegen.

A valamikori kommunista birodalom fővárosa tele van túlméretezett épületekkel, ami éles kontrasztot alkot a hipermodern felhőkarcolókkal. A Lenin- vagy a Sztálin-szobrot már nem az emelvényen találja, hanem a néptörténeti múzeumokban. A Vörös tér, a Kreml, a Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva híven tükrözi a büszke, orosz nemzet történelmét.

A jelen azonban alakulóban van – szól a mondás, s ez érvényes Moszkvára is. A moszkvai éjszakai élet oly mértékben hivalkodó és csapongó, hogy könnyedén zsebre vágja még New York-ot is, amely arról híres, hogy sosem alszik. A kontrasztok és az impressziók nagyvárosa stílusosan játszadozik az érzékeinkkel.

Az orosz főváros egyre kedveltebb a magyarok körében is. A legolcsóbban Budapestről, Pozsonyból, Bécsből és Prágából repülhet Moszkvába. A repülőút körülbelül 2 óra 35 perc hosszú.

A Wizz Air (Budapest), az Aeroflot (Bécs, Budapest), az UTAir Aviation JSC (Bécs), a Czech Airlines (Prága), valamint a Smartwings Travel Service (Prága) légitársaságok közvetlen járatokat indítanak Moszkvába, méghozzá Vnukovo, illetve Seremetyjevo végállomással. Hasonlóan olcsón repülhet – egy átszállással – a LOT Polish Airlines és az Air Serbia társaságokkal.

Szentpétervár

„Mintha egy orosz regénybe csöppennél” – írja a téli Szentpétervárról a brit The Telegraph. Mindegy, hogy az elegáns csatornákon indulsz felfedezőútra, magad mögött hagyva a háromszáznegyvenkét hidat, vagy csak hajókázol egyet a Néván a reggeli napsütésben, Oroszország második legnagyobb városa kétségtelenül rabul ejt majd.

Már biztosan találtál okot arra, hogy ellátogass az észak Velencéjének is nevezett bűbájos városkába, talán éppen az Állami múzeum, az Ermitázs csalogat Szentpétervárra. A tél kemény, nyáron ellenben kellemesen meleg az idő, s éjszaka is olyan világos van, mint nappal. A második legnagyobb orosz város már a repülőből kilépve megnyer magának.

A palotákra emlékeztető házakkal teli csoda szép utcák, Velencét idéző, folyókat átszelő hidak százai, és matrjoskák minden méretben – mindez hamarabb tárul eléd, mint azt mondhatnád: добрый день (Jó reggelt).

Nem véletlenül tartozik Szentpétervár a világ ötven legnépszerűbb úti céljai közé. Ami a kultúrát illeti, Szentpétervár Oroszország legjelentősebb városa. Itt született a világhírű orosz balett, s a világ minden tájáról származó, számos neves zeneszerző és táncművész tevékenykedik a városban.

A város népszerű a magyarok, főként a kultúra, a művészet és az orosz építészet szerelmesei körében. A legolcsóbban Budapestről és Bécsből repülhetsz Szentpétervárra. A közvetlen járat mintegy két és fél órás. A magyarok legszívesebben az Aeroflot, az Austrian Airlines vagy a Wizz Air légitársaságokkal utaznak.

Szentpétervár nemzetközi repülőtere, Pulkovo 23 kilométerre található Szentpétervár belvárosától. A repülőtér két leszállópályával és egy terminállal rendelkezik, ahol évente 13 millió utas fordul meg. Itt székel többek közt a Rossiya Airlines légitársaság is.

Vlagyivosztok

A legendás Transzszibériai vasútvonal végállomása Vlagyivosztok, ahol a „sínek a tengerben végződnek”.

A városnak kiváló a földrajzi elhelyezkedése. Csak egy rövid hajóútnyira van Japántól és Dél-Koreától. A lenyűgöző vasútállomás mellett megcsodálhatod a Szvetlanszkaja utcát és a Zolotoy hidat is.

Érdekesség, hogy Vlagyivosztok közkedvelt az orosz turisták körében, akik a kiváló gasztronómia, a tengeri herkentyűk és a hagyományos kínai konyha miatt utaznak ide. Japán és Korea mellett ugyanis Kína is, mondhatni, „itt van a sarkon”.

Vlagyivosztok nem különösebben népszerű úti cél a magyarok körében, annak ellenére, hogy Budapestről és Bécsből remek a repülőgép-csatlakozás. A legolcsóbban egy átszállással repülhetsz az orosz városba Moszkván keresztül az Aeroflot járataival.

Hazánkból nem indul közvetlen járat Vlagyivosztokba. Először egy kétórás repülőút vár rád Moszkvába, ahonnan további 9 óra az út Vlagyivosztok repülőterére.

Szocsi

A kikötő- és fürdőváros a város menti területekkel együtt 147 km hosszan húzódik, ezért kiérdemelte az Európa leghosszabb városa címet is.

A luxus pihenés orosz fővárosában az év 300 napján napos az idő. A tenger meleg vize és a csodás strandok kontrasztot alkotnak a hófödte hegycsúcsokkal – ilyen is lehet egy oroszországi kirándulás.

Kevesen tudják, hogy Szocsi tökéletes hely a búvárkodásra, vagy hogy decembertől májusig lehet itt síelni. A város közvetlen közelében változatos táj fogadja a látogatókat. Bár nyári üdülőhelyként ismerjük Szocsit, a pálmafákkal borított, napsütötte partoktól néhány kilométerre már magas helyeket találunk.

Minden utcából látni a Kaukázus fehér csúcsait. A városközponttól 10 kilométerre, az Agura folyón lévő kilátóból megtekintheti a 30 méteres vízesést, a lenyűgöző kanyonokat és barlangokat. A hegymászás kedvelői is találnak kedvükre való helyet, hiszen maga Oroszország és egyben Európa legmagasabb hegye, az Elbrus (5 642 m) is itt található.

Érdekesség – Szocsi a bolygó legészakibb városa, amely teatermesztésre alkalmas.

Szocsi leginkább a 2014-es téli olimpiai játékokról vált ismertté. A legolcsóbban Budapestről és Bécsből utazhat a városba az Aeroflot légitársasággal.

A moszkvai átszállással együtt a repülőút körülbelül 4 óra hosszú. A járatok az Adler Sochi repülőtérre érkeznek.

További városok
Novoszibirszk

Novoszibirszk a harmadik legnagyobb orosz város Moszkva és Szentpétervár után, emellett Novoszibirszk régió közigazgatási központja. Szibéria legnagyobb városa a Szibériai szövetségi körzet közigazgatási központja.

Ha szeretnéd megtapasztalni az igazi orosz telet Szibériában, akkor Novoszibirszkben a helyed. A harmadik legnagyobb orosz városban akár -40 °C-ig is csökkenhet a hőmérséklet.

Novoszibirszk egyben a legnagyobb szibériai város, amely Omszktól keletre, az Ob folyón fekszik. A város tökéletes kiindulási pont az Altáj röghegység felfedezéséhez azok számára, akik fontolgatják, hogy ellátogatnak Kazahsztánba. Novoszibirszktól 30 kilométerre található Akademgorod egyetemi város, ahol a szovjet nemzet krémje volt elszállásolva, főként tudósok és a nemzet nagy elméi.

Novoszibirszk nem különösebben népszerű úti cél a magyarok körében, annak ellenére, hogy Budapestről és Bécsből remek a repülőgép-csatlakozás. A legolcsóbban egy átszállással repülhetsz az orosz városba Moszkván keresztül az Aeroflot járataival.

Hazánkból nem indul közvetlen járat Novoszibirszkbe. Először egy kétórás repülőút vár rád Moszkvába, ahonnan további 4 óra az út Novoszibirszk Tolmachevo repülőterére.

Kamcsatka

Huszonkilenc működő vulkán, a világ legtöbb vad medvéje és csodás kirándulóösvények. Ha a működő vulkánokról beszélünk, felejthetetlen élmény a világ egyik legaktívabb vulkánja, a Ploszkij Tolbacsik tetejéről lecsorgó láva látványa.

Ha aktív és adrenalinban gazdag kirándulásra vágysz, akkor megtaláltad a neked való helyet. Kamcsatka a drágább úti célok közé tartozik, de a kirándulások, kalandok és túrák rendkívül látványosak. Minden kirándulóút elszigetelt, távolabbi helyekre vezet. A híres Gejzír völgyet például csak helikopterrel lehet megközelíteni. Ha kalandvágyó lélek vagy, akkor Kamcsatka számodra a tökéletes hely.

Kamcsatka nem különösebben népszerű úti cél a magyarok körében, annak ellenére, hogy Budapestről és Bécsből remek a repülőgép-csatlakozás. A legolcsóbban egy átszállással repülhetsz Moszkván keresztül az Aeroflot járataival. Hazánkból nem indul közvetlen járat Kamcsatkára. Először egy kétórás repülőút vár rád Moszkvába, ahonnan további 8 óra az út a Petropavlovsk Kamchatskiy Jelizovo repülőtérre.

Irkutsk (Bajkál-tó)

A Bajkál-tó, avagy a Bajkál a világ legmélyebb és legrégebbi tava. Talán könnyebb lesz elképzelni, ha azt mondjuk, ebben a tóban összpontosul a felszíni édesvízkészlet egy ötöde.

A Bajkál Kelet-Szibéria déli részén található, kiváló a légi összeköttetés Irkutsk városával. A Kaszpi-tenger után a második legnagyobb tó Oroszországban, amely 1966-tól az UNESCO világörökségi listájának része.

Ha télen vágsz neki a Bajkálnak, csomagolj meleg ruhát is, és mindenképpen tégy egy sétát a tó körül. A tó jege helyenként akár néhány méter vastag is lehet. Ha nyáron érkezel, csodálatos látvány lesz a jutalmad.

A Lonely Planet szerint a Bajkál azon helyek közé tartozik, amelyeket látni kell az életben.

A Bajkál nem különösebben népszerű úti cél a magyarok körében, annak ellenére, hogy Budapestről és Bécsből remek a repülőgép-csatlakozás. A legolcsóbban egy átszállással repülhetsz Moszkván keresztül az Aeroflot járataival.

Hazánkból nem indul közvetlen járat a Bajkálra. Először egy kétórás repülőút vár rád Moszkvába, ahonnan további 5 óra az út a Irkutsk repülőterére.

Hasznos infók Oroszországról

Vízum Oroszországba

A magyar állampolgárok érvényes útlevéllel és vízummal (turistavízum, vagy átutazó vízum, ha csak átszáll az országban) léphetnek az Oroszországi Föderáció területére.

A vízumkérvényt személyesen kell beadni, nem lehetséges postázni, sem pedig elektronikusan küldeni. Egy másik személy csak teljes meghatalmazással intézkedhet az ön nevében. A kérvény beadásakor konzuli illetéket kell befizetni postai úton.

Vízumot Oroszországba a következő módokon lehet szerezni:

  1. ha meghívást kap az Orosz Föderáció egy állampolgárától
  2. ha szállást foglal egy szállodai létesítményben, amely meghívót küld önnek
  3. ha utazási irodán keresztül utazik Oroszországba

A blogunkban részletes leírást talál arról, hogyan igényelhet vízumot Oroszországba.

Az oroszországi időjárás

Oroszország éghajlata viszonylag hideg. A hőmérséklet télen jócskán fagypont alá is süllyedhet. Az ország négy égövre oszlik – arktikus, szubarktikus, mérséklet (a terület nagy részén) és szubtrópusi égövre.

Az arktikus területen áprilistól szeptember közepéig hosszúk a nappalok, október közepétől február végéig azonban az éjszakák a hosszabbak.

Oroszország európai részén egyértelműen érezhető az Atlanti-óceán hatása, ahol a tengeri levegő száraz kontinentálissá alakul.

Szibéria ismert kontinentális éghajlatáról, a telek fagyosak, a nyarak melegek, a Távol-Keleten pedig monszun éghajlat uralkodik.

Az oroszországi árak

Az Oroszországban használatos pénznem a rubel. A legtöbb pénzváltóban és bankban probléma nélkül beválthatja a forintot. Kerülje el a csalókat, akik az utcán váltanak be pénzt.

Ha Szibériába utazik, váltsa be pénzét még Moszkvában. Novoszibirszkben is vannak bankok, ám az árfolyam nem a legkedvezőbb, és nagyon sokáig tart bármit is elintézni.

Olcsó szállást keres Szibériában? A szállodák árát és a repülőtértől való távolságát ellenőrizheti a Pelikán oldalán, ahol egyúttal szállást is foglalhat. Novoszibirszk környékén akár 4700 Ft-ért is foglalhat szállást.

Védőoltások az oroszországi út előtt

Nincs szükség védőoltások beadatására az utazás előtt.

Repülési statisztikák Oroszországban

  • Tudtad, hogy ezen a héten a legolcsóbb repülőjegy ára Oroszországba mindössze 64,00 € volt?

  • Ha Oroszországba utazol, érdemes ellátogatnod Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Irkutsk, Krasnodar városaiba is.

  • Szereted a statisztikákat? Akkor érdekelni fog, hogy az országban összesen 0 nemzetközi repülőtér található.

Látnivalók Moszkvában

10 érdekesség Oroszországról

1
Oroszország területe 17,1 millió km2, míg a Plútó bolygóé 16,6 km2. Az ország mintegy 70%-át teszi ki Szibéria
2
Sose fürödjön a Karacsáj-tóban, mert radioaktív! A sugárzás a part mentén is 600 röntgen óránként, ami több mint az egy óra alatt begyűjthető, emberre halálos dózis
3
Oroszországban a sör 2013-ig nem számított alkoholnak
4
A korrupció mértéke nagyon magas az országban. A rendőrök 50%-a kenőpénzt fogad el
5
Oroszország több mint 7000 nukleáris töltettel rendelkezik, ezért nem érdemes összetűzésbe kerülni vele
6
Oroszország népessége évről évre csökken. 1993-tól 6,6 millióval csökkent, ami óriási szám. Ennek oka abban keresendő, hogy pontosan 10 millióval több nő él Oroszországban, mint férfi
7
Az oroszok szinte ingyen adták el Alaszkát, pontosan 7,2 millió dollárért. 2 centet számoltak egy hektárért
8
Az oroszok körében nagyon népszerű ital az alkohol. A 15 évnél idősebb lakosokra vonatkozó, lehangoló statisztikai adatok szerint egy évben 15,1 liter tiszta alkohol jut egy főre
9
A kemény telek és hideg ellenszere – az alkohol mellett – a forró tea. Az oroszok 3,5-szer több teát fogyasztanak, mint a britek
10
A McDonald’s amerikai gyorsétterem-lánc legnagyobb étterme nem Amerikában, hanem Moszkvában található
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon?