Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Athén

Akciós repülőjegyek Athénba

Érdekességek: Athén

Athén a világ legősibb városa, az európai civilizáció bölcsője. Athén városában helyezték le a demokrácia, a nyugati filozófia, a matematika és a színház alapjait. Ha meg akarja ismerni Görögországot, Athénnal kell kezdenie.

Az Attikai-félszigeten elterülő város a legszebb antik történelmi műemlékekkel büszkélkedhet. Annak a legendás kornak állít emléket, amikor még szeszélyes görög istenek uralták a világot, s próbára tették a görög hősök vitézségét.

A városnézést követően megpihenhet Athén zöld kertjeiben, tavernáiban pedig megkóstolhatja a messze földön híres görög konyha ínyencségeit. Athén városa éjszaka él csak igazán. Athén ugyanúgy tökéletes hely a Görög nyralás megkezdésére is.

A város rendkívül népszerű a magyarok körében. A legolcsóbban Budapestről és Bécsből repülhet Athénba. A repülőút körülbelül 2 óra hosszú.

Budapestről a Ryanair és WizzAir, Bécsből pedig az Austrian Airlines és WizzAir légitársaságokkal repülhet Athénba. Egy átszállással az Air Serbia (Bécs), a Ukraine International Airlines és a Turkish Airlines (Prága) társaságokkal juthat el a görög fővárosba, méghozzá az Eleftherios Venizelos repülőtérre.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Athénról

Utazási okmányok Görögországba

A magyar állampolgároknak nincs szükségük belépő vízumra Görögországba. Görögország az Európai Unió tagja, így érvényes útlevél vagy személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz.

Az athéni időjárás

Athénban mediterrán jellegű az éghajlat. Az év legmelegebb hónapja az augusztus 29 °C-os átlaghőmérséklettel, a leghidegebb hónap pedig a január 10 °C-kal. A legcsapadékosabb hónap a december, ilyenkor akár 97,60 mm csapadék várható.

Mikor érdemes Athénba látogatni? Nyaranta rengeteg turista érkezik a városba, és a hőség is tikkasztó. Gyakran 35 °C fölé emelkedik a hőmérséklet. A legjobb március-május, vagy szeptember-október környékén utazni, amikor kellemesen meleg az idő.

Az athéni árak

A Görögországban használatos pénznem az euró. Bármelyik reptéren, magyarországi vagy görög pénzváltóban beválthatja a forintot.

Szállást keres Athénban? Már 20-30 euróért (6-8000 Ft/éj) találhat szállodát. Az árakat ellenőrizheti a Pelikán oldalán, ahol szállást is foglalhat.

A városban metró, autóbuszok, villamosok és trolibuszok közlekednek. A 70 perces jegy ára 1,20 euró (400 Ft), a jegyet a felszállás után azonnal érvényesíteni kell. A közlekedés leggyorsabb módja a metrózás, de vigyázat: a buszjegy, illetve a trolijegy nem használható a metrón. A metró hajnali 5 órától éjfélig közlekedik, hétvégén pedig még tovább.

Az ún. Piraeus autóbuszok a városközpontból közlekednek a 12 km-re levő Saróni-öbölbeli Piraues kikötőig. A várost gyorsvonat is összeköti a kikötővel.

A taxiárak viszonylag olcsók (kb. 3 euró, azaz 900 Ft), de mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a sofőr bekapcsolta a taxiórát.

Athénban nem javasolt autóval közlekedni a helyiek agresszív vezetési szokásai miatt. Ha mégis úgy dönt, hogy autóval szeretné bejárni a város környékét, érdemes a repülőtéren autót bérelnie. A foglalást elintézheti a Pelikán közvetítésével is.

Hány óra van Athénban?

Athénban egy órával több van, mint Magyarországon.

Repülési érdekességek Athénban

  • Tudtad, hogy ezen a héten a legolcsóbb repülőjegy ára Athénba mindössze 52,00 € volt?

  • Szereted a statisztikákat? Akkor érdekelni fog, hogy a városban összesen 1 nemzetközi repülőtér található.

Látnivalók Athénban

10 érdekesség Athénról

1
Athén a bölcsesség istennőjéről, Athénéről kapta a nevét. Ő a város védőszentje.
2
A világhírű filozófus, Platón is Athénből származik. I.e. 385-7 körül megalapította a filozófiai iskolát, az Akadémiát. Ez volt a nyugati világ első magasiskolája.
3
A maratonfutás 1896 az első olimpiai játékok részeként jött létre, s a maratoni csatának állít emléket. Feidipidea egészen Athénig futott a hírrel, hogy a görögök győzelmet arattak a perzsák fölött, majd a hírt közölve holtan rogyott össze.
4
A demokráciához hasonlóan a görög színháznak is athéni gyökerei vannak. Ami a jelent illeti, Athénban csaknem 148 színház található.
5
Athén a harmadik legnagyobb görög város. Csaknem 3 millió lakosa van.
6
A demokrácia alapjait Athénban rakták le i.e. 500 körül.
7
Az athéni metró építésekor több mint 50 000 régészeti leletet találtak. Ezek közül néhány értékes darab a metróállomáson került kiállításra.
8
Athén a világ egyik legősibb városa, melynek történelme i.e. 3000-ig nyúlik vissza.
9
A leghíresebb athéni hős Thészeusz volt, aki a legenda szerint megölte a krétai labirintusban élő Minotauruszt, s így felszabadította a várost a vérrabság alól. A Minotaurusz uralmának idején ugyanis minden évben 14 fiatalt áldoztak fel a szörnynek.
10
Az első, modernkori olimpiai játékokat 1896-ban tartották Athénban. A játékok Olympia városáról kapták nevüket, ahol i.e. 776-ban kerültek megrendezésre a görög sportversenyek.
Hasznosnak találta az információkat az oldalon?