Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Törökország

Akciós repülőjegyek Törökországba

Érdekességek: Törökország

Olcsó repülőjegyet keresel Törökországba? Szállodát kedvező áron, minőségi szolgáltatásokkal? A Pelikán oldalán összevetheted a repjegyek, a szállások, de a teljes körű törökországi utazási csomagok árait is. Ezen az oldalon mindig megtalálod utazási csomagjaink aktuális kínálatát a török riviérára, de akár Isztanbulba vagy Kappadóciába.

RÉSZLETEK KEVESEBB

TOP városok Törökországban

Isztanbul

A Boszporusz tengerszoros két oldalán, a Fekete-tenger és a Márvány-tenger között fekvő Isztanbul városa a híd az európai és az ázsiai kontinens között. Hajdanán a Keletrómai, a Bizánci, valamint az Oszmán Birodalom központja volt.

Ezért nem meglepő, hogy Isztanbul a politika, a kultúrák és a vallások találkozási pontja. A városközpont utcáin sétálva rétegről rétegre betekintést nyerünk gazdag történelmébe.

Hatalmas mecsetek, fejedelmi királyi paloták, színpompás, zsúfolt bazárok, amelyek beszédtől és zenétől hangosak, s fűszerektől, haltól vagy kebabtól illatoznak. Isztanbul magával ragadó varázsát csak fokozza a müezzinek éneke, akikből határozottan nem szűkölködik a város. Isztanbul a Kelet kapuja.

A város egyre népszerűbb a magyarok körében is. A legolcsóbban Budapestről, Bécsből, illetve Prágából repülhet Isztanbulba, az Atatürk vagy a Sabiha Gökçen repülőtérre, illetve a harmadik, 2018-ban megnyitott, azonos nevű repülőtérre. A közvetlen járat két és negyed órás. A magyarok leggyakrabban a Turkish Airlines, a Pegasus Airlines vagy a Ukraine International Airlines légitársaságokkal utaznak.

Antalya

Antalya hosszú éveken át szolgált a török riviéra kapujaként. Ma már azonban nem csak a szép strandjai és remek éghajlata vonzza a turistákat. A Földközi-tenger nyugati partján fekvő, legnagyobb török város a történelem és a gurmán ételek szerelmeseit is csábítja.

A törökök gondoskodnak arról, hogy Kaleiçi történelmi városközpont kiváló állapotban maradjon. Itt találhatóak a legszebb szállodák. A város ezeréves történelemtől és az ottomán rezidenciák utánozhatatlan atmoszférájától zsong. Az óvárost ókori római kikötő öleli körül, s a török hegyek sziluettje teszi teljessé az összképet.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is.

Antalyában vannak saját víziparkkal rendelkező szállodák, kizárólag felnőttek számára létesített szállodák, és városi szállodák, amelyek lehetőséget nyújtanak az éjszakai szórakozásra.

A török riviéra Antalya, Kemer, Tekirova és az Antalyától keletre fekvő Alanya területét foglalja magába, tehát egy több mint száz kilométer hosszú partvidékről van szó. Ezért számítani kell arra, hogy az egyes üdülőhelyek különböző távolságra esnek a repülőtértől. A gyermekekkel utazó családok számára ideális üdülőhelyek Lara, Kumkoy és Belek, amelyek mindössze 25-30 kilométerre találhatóak Antalya repülőterétől.

Kappadókia

Mindegy, hogy a földről csodálod a vulkáni kürtőket, vagy odafentről, több száz méteres magasságból egy hőlégballonból tekintesz le a láva formálta tájra, Kappadókia egyszerűen lélegzetelállító látvány nyújt.

Egy pillanatra a Star Wars filmekben látott Tatooine bolygón vagy Tolkien Középföldéjén érezheted magad, attól függően, melyik kultuszfilm a kedvenced. Ha ez az egyedülálló hely még nem került fel a listádra, akkor mindenképpen vedd fel rá.

Kappadókia görögül Καππαδοκία, latinul Cappadocia, avagy törökül Kapadokya Anatólia-félsziget keleti területén fekszik, Európa és Ázsia határán. Törökország mai ázsiai területének neve a görög ανατολή – anatoli szóból származik, ami magyarul keletet jelent.

Valószínűleg a legjobb madártávlatból szemlélni ezt a szürreális képet. Reggelente hőlégballonok százai lepik el Kappadókia egét, amelyekről a turisták megcsodálhatják a várost.

Nevsehir üdülőhely tökéletes kiindulópont Kappadócia felfedezéséhez. Kényelmesen repülhetsz a városba Budapestről vagy Bécsből a Turkish Airlines légitársasággal.

Nevsehir egyben a tartomány fővárosa is, ahol kiváló távolsági autóbusz-hálózat üzemel, amellyel az ország bármely részére eljuthatsz. Innen már csak egy karnyújtásnyira vannak a földalatti bunkerek, a mesebeli házikók, kürtők, kolostorok és a lélegzetelállító kilátás.

Dalaman

Európában ugyan népszerű, de felénk még kevésbé ismert. A török Dalaman város az ország délnyugati partján terül el Mugla tartományban. Dalaman ismert forgalmi csomópont, amelyen a világ minden tájáról érkező, Törökországba tartó utazók haladnak át.

Éppen Dalamanban található a Földközi-tenger egyik legszebb strandja. Mintegy 10 kilométer hosszú, fehér homokkal és kristálytiszta vízzel. A partot – ahogy az az Adriai-tenger környékén szokás – fenyőkkel borított dombok és lejtők szegélyezik.

Dalamanban népszerűek a gyógyító hatású sárfürdők, a madárles és madáretetés, nem utolsó sorban pedig a Bizánci birodalomból fennmaradt műemlékek. Kipróbálhatod a raftingot a Dalaman folyón, vagy elmerülhetsz a török finomságok élvezetében a helyi éttermek vagy kávézók egyikében.

A legolcsóbban Pozsonyból, a Ryainair légitársaság közvetlen járatával repülhetsz Dalamanba. Budapestről és Bécsből átszállással utazhatsz. A dalamani repülőtér két közkedvelt üdülőhely, Marmaris és Fethiye között helyezkedik el, ahová autóbusszal juthatsz el a repülőtérről.

További városok
Side

A Földközi-tenger partján elterülő Side kisvárosa ókori római romjaival a török riviéra népszerű üdülőhelye. Side varázsát a csodás partok, az óvárosban található római emlékművek és az ötemeletes modern épületek egyszerűsége és sajátos bája adja.

Side hátországaként funkcionál a közeli nagyváros, Manavgat, körülbelül 6 kilométerre Sidétől (kisbuszok közlekednek errefelé), ahol kedvezőbbek az árak. Side városa két területre osztható. A félszigeten elterülő rész a régészeti ásatásoknak, római épületek romjainak, ódon házaknak, boltoknak és utcácskáknak ad helyet. Ez az a városrész, amelynek képe az utazási irodák katalógusainak elejét díszíti.

A város másik része a nyugati part mentén terül el több tíz, vadonatúj szállodával együtt, amelyek mellett tisztes távolságban húzódik a viszonylag forgalmas út. Ezek a hotelek rendelkeznek a legnagyobb kapacitással és a legtöbb étteremmel.

Az antik műemlékekkel teli óváros az egyik ok, amiért a magyarok imádják Sidét. Az óváros egy mindössze néhány száz méteres félszigeten foglal helyet, amelynek központi látványossága a második századból származó római amfiteátrum. Az amfiteátrum mögötti negyedben számos boltot találsz. Side összes strandja a homokos és a kavicsos part keveréke.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is.

Manavgat

Manavgat egy közepesen nagy város, amely a tengertől 4 kilométerre fekvő Side idegenforgalmi régió hátországaként működik. A városba érve azonnal elvarázsol a Manavgat folyó, amelyen kirándulóhajók sora horgonyoz, arra várva, hogy a türkizkék vízen ringatózz velük.

A Manavgat folyót a hegyekben két gát fogja közre. A magasabbik az Oymapinar Bara, ahová fakultatív kirándulásokat is szerveznek. Zöld kanyonnak is nevezik. Manavgatban viszonylag olcsón vásárolhatsz és étkezhetsz (Side és Belek városához mérten).

Ha szeretnél ellátogatni Sidébe, mert csábít a történelme vagy a csodálatos strandjai, Manavgatból rendszeresen indulnak kisbuszok a városba, de akár gyalog is megtehető a táv.

A manavgati otogar (autóbusz-állomás) egyben forgalmi csomópontként is működik, ezért itt állnak meg elsőként a belföldi Koniyiből a partvidékre tartó autóbuszok.

Manavgatnak ugyan nincs tengere, de a víz jelenlétét már a levegőben is érezni. A város tökéletes kiindulópont egy törökországi kiránduláshoz. A legközelebbi út a tengerhez Side városkán át vezet.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is.

A szállodák kategóriája nem azonos az európaiakéval, ezért érdemes legalább négycsillagos szállodában szállást foglalni. Vigyázat, nem minden négy- és ötcsillagos hotel felel meg a feltüntetett színvonalnak, s olykor az ötcsillagos hotelek is inkább egy jobb négycsillagos szállodára hasonlítanak.

Kemer

Kemer egy kisebb, modern üdülőhely a Földközi-tenger partján, mintegy 40 kilométerre délre Antalya városától. Az üdülőhelyek környezete nagyon szép, karbantartott parkokkal és minőségi szolgáltatásokkal. Kemer tökéletes hely az igényesebb török kirándulások kedvelői számára is, akik nem szeretnek apró-cseprő ügyek intézésével foglalkozni, és szívesebben veszik igénybe a minőségi, noha drágább szolgáltatásokat.

Kemer üdülőhelytől nem messze magasodnak az Olimpos nemzeti park hatalmas mészkőhegyei. Kemerben feleslegesen keresel városközpontot. A legrégebbi és legsűrűbben épült házak a régi fő út köré csoportosulnak. A kereszteződéstől a kikötőhöz vezető fő sétány a legfényűzőbb, amely keresztezi a régi fő utat.

Kemernek két strandja van, amelyet egy jachtkikötő és egy parkfélsziget választ el. A karbantartott hosszú partokat finom homok, helyenként pedig kavics fedi. Délen a folyó deltája mögött a strand magánkézben van, s a nyilvánosság számára tilos a belépés. Az idény alatt a partot napernyők és napozóágyak borítják.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is.

A török riviéra Antalya, Kemer, Tekirova és az Antalyától keletre fekvő Alanya területét foglalja magába, tehát egy több mint száz kilométer hosszú partvidékről van szó. Ezért számítani kell arra, hogy az egyes üdülőhelyek különböző távolságra esnek a repülőtértől. A gyermekekkel utazó családok számára ideális üdülőhelyek Lara, Kumkoy és Belek, amelyek mindössze 25-30 kilométerre találhatóak Antalya repülőterétől.

Alanya

Alanya kis város a magyarok körében népszerű török riviérához tartozik, s Törökország déli partvidékén, egy félszigeten terül el a csodálatos Taurus hegység árnyékában. Alanya mintegy két órányira található a legközelebbi nemzetközi repülőtértől, Antalyától.

Alanya egy tipikus strandolós üdülőhely, ahol fehér homokkal borított hosszú strandok és meleg tenger vár. A város környéke számos lehetőséget nyújt a kirándulásra, túrázásra, a régió történelmi és kulturális érdekességeinek felkeresésére.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is.

Alanyában vannak saját víziparkkal rendelkező szállodák, kizárólag felnőttek számára létesített szállodák, és városi szállodák, amelyek lehetőséget nyújtanak az éjszakai szórakozásra. A szállodák kategóriája nem azonos az európaiakéval, ezért érdemes legalább négycsillagos szállodában szállást foglalni. Vigyázat, nem minden négy- és ötcsillagos hotel felel meg a feltüntetett színvonalnak, s olykor az ötcsillagos hotelek is inkább egy jobb négycsillagos szállodára hasonlítanak.

A török riviéra Antalya, Kemer, Tekirova és az Antalyától keletre fekvő Alanya területét foglalja magába, tehát egy több mint száz kilométer hosszú partvidékről van szó. Ezért számítani kell arra, hogy az egyes üdülőhelyek különböző távolságra esnek a repülőtértől. A gyermekekkel utazó családok számára ideális üdülőhelyek Lara, Kumkoy és Belek, amelyek mindössze 25-30 kilométerre találhatóak Antalya repülőterétől.

Belek

Hotelekkel szegélyezett végtelen partok és kristálytiszta tenger. Belek a kissé drágább úti célok közé tartozik, éppen ezért főként németek és oroszok látogatják. Az előnyei közé tartozik, hogy közvetlenül a tengerpart mellett helyezkedik el, ahogy a helyi szállodák többsége is, emellett pedig kifejezetten kellemes a helyi üdülőhelyek környéke. Úgy érezheted magad, mintha egy parkban lennél.

Belek kisváros valamikori központját teljesen átépítették és modernizálták. A szép macskaköves utcákat gazadag zöldnövényzet borítja. A fő mecset mellett egy giccses, mű vízesés található. Ha szállodát keresel, előbb győződj meg róla, hogy az saját stranddal rendelkezik, hiszen az ingázás nem igazán kényelmes.

Belekben népszerű sport a golf. A partmenti szállodák és a városközpont közti óriási területet golfpályák fedik. Belek ennek köszönhetően rendkívül népszerű a téli hónapokban is, tehát egész évben. A luxusszállodák és a közeli repülőtér a legigényesebb ügyfelek kívánalmainak is megfelelnek. Belekben a tenisz is népszerű. A helyi pályákon megrendezésre kerül a Turkish Open torna is.

A törökországi kirándulás számos előnnyel jár a magyarok számára. A repülőút viszonylag rövid (két és fél óra), Budapestről egy átszállással repülhetsz a Ryanair légitársasággal, Pozsonyból vagy Bécsből pedig minden nap közvetlen járat indul Antalyába. További előny a jó ár-érték arány, valamint a szállodák széles választéka gyermekes családok, de fiatal párok számára is. Belekben vannak saját víziparkkal rendelkező szállodák, kizárólag felnőttek számára létesített szállodák, és városi szállodák, amelyek lehetőséget nyújtanak az éjszakai szórakozásra.

A szállodák kategóriája nem azonos az európaiakéval, ezért érdemes legalább négycsillagos szállodában szállást foglalni. Vigyázat, nem minden négy- és ötcsillagos hotel felel meg a feltüntetett színvonalnak, s olykor az ötcsillagos hotelek is inkább egy jobb négycsillagos szállodára hasonlítanak.

A török riviéra Antalya, Kemer, Tekirova és az Antalyától keletre fekvő Alanya területét foglalja magába, tehát egy több mint száz kilométer hosszú partvidékről van szó. Ezért számítani kell arra, hogy az egyes üdülőhelyek különböző távolságra esnek a repülőtértől. A gyermekekkel utazó családok számára ideális üdülőhelyek Lara, Kumkoy és Belek, amelyek mindössze 25-30 kilométerre találhatóak Antalya repülőterétől.

Ankara

A főváros, ahová a turisták nem özönlenek. Pontosan ez a felirat áll egy ankarai matricán. A 20. század elején a mai nagyváros helyén csak egy Angora nevet viselő kis falvat találtál volna, ahol harmincezer ember él. A város csak a köztársaság alakulásának idején kapott kiváltságos szerepet, amikor a későbbi elnök, Mustafa Kemal székhelyéül választotta Ankarát.

Ankara 1923-tól tölti be a török főváros szerepét. Az ötmilliós lakosságú nagyváros Anatolia kellős közepén található. A város sok török számára szimbolikus jelentéssel bír, kulturális és gazdasági szerepe azonban nem vetekedhet Isztanbuléval. Ankara a függetlenség kikiáltásának és a nyugati értékeken alapuló modern török állam megalapulásának helyszíne.

Ankara bővelkedik a török műemlékekben. Itt található az Anitkabir, avagy Atatürk mauzóleuma és az Anatóliai Civilizációk Múzeuma is.

A legolcsóbban Budapestről, Bécsből és Prágából repülhetsz Anakarába. Hazánkból nem indul közvetlen járat a török városba, de egy átszállással repülhetsz a közkedvelt Turkish Airlines légitársasággal, vagy a Pegasus társaság járataival.

Kayseri

Kis Ázsia nagyvárosa. Kayseri Kappadócia kapuja, nevét Caesar hajdani elnevezéséről kapta.

A város a gazdag török történelemtől hangos. Az óváros első látásra elvarázsolja a látogatókat.

A városi bazárban (piac) hagyományos török árut kapni. A városon kívül magasodik a hatalmas Erciyes Gaği vulkán, amelyet az év nagy részében hó fed. Ráadásul a környéken sós tavakat is találni!

Kayseri kitűnő választás, ha viszonylag olcsón szeretnél nyaralni és megismernéd a török kultúrát.

A legolcsóbban Budapestről, Bécsből és Prágából repülhetsz Kayseribe. A helyi reptér azonban elsősorban belföldi járatokat üzemeltet. A Turkish Airlines közvetlen járatokat indít Bécsből Kayseribe.

Hasznos infók Törökországról

Úti okmányok Törökországba

Ha Törökországba utazol, útlevéllel kell rendelkezned, amelynek a Törökországba való beutazást követően még legalább 150 napig érvényesnek kell lennie. Fél éven belül 90 napig vízummentesen tartózkodhatsz az ország területén.

A törökországi időjárás

A török riviéra népszerű a magyarok körében. A változatos éghajlatának köszönhetően minden évszakban kellemes üdülőhely. Meleg tenger és napos idő, de behavazott dombok is várják a látogatókat. Törökország egyes területeinek időjárása jelentősen eltér. Az ország több égövre oszlik. Az éghajlat többnyire száraz, a partmenti területeken mediterrán, a belföldön pedig főként kontinentális éghajlat jellemző.

Nyáron a partvidéken nagy a forróság, de a párás levegő ezt is elviselhetővé teszi, a telek azonban enyhék. A belföldön száraz a nyár, olykor már kellemetlenül is, a tél azonban nagyon hideg. A legnagyobb időjárásbeli eltérés keleten érzékelhető. A hegyvidéki területeket hó fedi, a telek nagyon hidegek, s a hőmérséklet is jóval fagypont alá esik.

A törökországi árak

A Törökországban használatos pénznem a török líra. Általánosságban véve olcsóbb az élet itt, mint Magyarországon, ugyanakkor néhány élelmiszer drágább, mint hazánkban. Ez nagymértékben függ attól, hol vásárolsz. Az üdülőhelyeken magasabbak az árak, belföldön pedig alacsonyabbak. A helyieknek által látogatott kisebb boltokban olcsóbban vásárolhatsz. Az árak csak hozzávetőlegesek, s változhatnak az idény alatt.

Védőoltások a törökországi utazás előtt

Nincs szükség védőoltások beadatására a törökországi utazás előtt. Ajánljuk, hogy törökországi tartózkodásod során mindvégig csak palackozott vizet fogyassz a csapvíz helyett.

Hány óra van Törökországban?

Törökországban egy órával több van, mint Magyarországon.

Repülési statisztikák Törökországban

  • Tudtad, hogy ezen a héten a legolcsóbb repülőjegy ára Törökországba mindössze 72,00 € volt?

  • Ha Törökországba utazol, érdemes ellátogatnod Isztambul, Antalya, Dalaman, Izmir, Ankara városaiba is.

  • Szereted a statisztikákat? Akkor érdekelni fog, hogy az országban összesen 6 nemzetközi repülőtér található.

Látnivalók Isztanbulban

10 érdekesség Törökországról

1
A törököknek (ottománoknak) hála jutott el a kávé és a cseresznye Európába
2
A híres Orient Express vonat utolsó megállója Isztanbul volt. A vonat Párizsból tartott Konstantinápolyba, s a világhírű írónő, Agatha Christie is rajta ült
3
Antalyában található a világ egyik legrégebbi temploma, a Szent Péter templom
4
A tulipánt a 16. században hozták be a török kereskedők Európába
5
A híres trójai háborúk Törökország nyugati részén játszódtak, ahol az isztanbuli múzeumban ma is megtekinthető a trójai faló másolata
6
Törökországban a fürdők a társadalmi események színhelyei, a helyi rendezvények és fogadások kisebb bálokhoz hasonlítanak
7
A világ hét csodája közül kettő a mai Törökország területén található – Artemisz temploma Epheszoszban és egy mauzóleum Halikarnasszoszban
8
A köztársaság kikiáltásáig a törököknek nem volt vezetéknevük, csak keresztnevük
9
A ma világhírű Santa Claus alakja a bőkezű Szent Miklós püspök legendáján alapul, aki Myra városában élt (a mai Antalya területén)
10
Isztanbul a világ egyetlen olyan nagyvárosa, amely két kontinensen terül el
Hasznosnak találta az információkat az oldalon?