Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Kos

Akciós repülőjegyek Kosba

Érdekességek: Kos

Az utóbbi évek során Görögország a legkeresettebb európai úti célok egyike lett. Népszerű a turisták körében, akik számára fontos a kényelem, a napsütés és a kristálytiszta tenger. Érdemes ellátogatni Kos szigetére is, amely nemcsak a strandolni vágyókat, de a történelmi műemlékek szerelmeseit is csábítja.

Kos a legkisebb görög szigetek közé tartozik, Kréta mellett csak egy borsószemnek tűnhet. A szigetet egy nap alatt is bejárhatod, hiszen a táv mindössze 40 kilométer. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem akad sok tennivaló a szigeten, az évente ideáramló turisták száma azonban másról árulkodik.

A sziget nem olyan népszerű a magyarok körében, mint Rhodosz vagy Kréta, az utcákon gyakrabban hallani angolt, hollandot és németet. Hazánkból repülővel megközelítőleg három óra az út Kos szigetére, amely Törökország közvetlen közelében fekszik, s földrajzilag úgy tűnhet, mintha nem is Görögországhoz tartozna.

Kos és Bodrum török kikötőváros közt rendszeresen közlekedik a komp, az út mindössze másfél óra hosszú. Kos kizárólag a turizmusból él, ezért a szállodák is arra törekednek, hogy kiváló szolgáltatásban részesítsék vendégeiket. A szállodák épülete kiterjedt, ugyanakkor viszonylag távol esnek egymástól. Mi vonzza ide a turisták. Egyértelműen a tenger. Kos szigetén található Görögország egyik legszebb és legtisztább strandja, amely annak ellenére, hogy a szállodák roskadásig tele vannak, egyáltalán nem zsúfolt. A görögök fokozottan ügyelnek erre, ezért is kell fizetned azért, hogy a tengerparton süttethesd magad.

Kos szigetén mindez értelmet nyer, ugyanis a szállodák állják a strand karbantartásának és felügyeletének költségeit, ráadásul megelőzik azt, hogy a strandok zsúfolásig teljenek. Úszhatsz a tengerben a delfinekkel, de találkozhatsz tengeri teknősökkel és különleges halakkal is, ráadásul leláthatsz a tenger fenekéig. A parton sem épületek, sem pedig óriás kirándulóhajók nem takarják kilátást.

Kos szigetére nem indul közvetlen járat sem Budapestről, sem Pozsonyból, ugyanakkor Bécsből az Austrian Airlines légitársaság járatával két és fél óra alatt a szigetre érhetsz. Főidényben azonban magasabbak a repjegyárak. Egy átszállással repülhetsz az Aegan, az Olympic vagy az Eurowings társaságokkal.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Kosról

Utazási okmányok Görögországba

A magyar állampolgároknak nincs szükségük belépő vízumra Görögországba. Görögország az Európai Unió tagja, így érvényes útlevél vagy személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz.

A kosi időjárás

Kos éghajlata mediterrán jellegű. A legmelegebb hónap az augusztus 29 °C átlaghőmérséklettel, míg a leghidegebb a január átlag 10 °C-kal. A legcsapadékosabb hónap a december, amikor átlagosan 97,60 mm eső esik.

Mikor érdemes a szigetre látogatni? Nyaranta rengeteg a turista, a hőmérséklet pedig gyakran emelkedik 35 °C fölé. A legideálisabb a márciustól májusig, illetve a szeptembertől októberig tartó időszakban utazni, amikor még napos, meleg az idő.

A görögországi árak

A Görögországban használatos pénznem az euró. Bármelyik reptéren, hazai vagy helyi pénzváltóban beválthatod a forintot.

Szállodát keresel Görögorszóagban? Már 6500–9700 forintért is foglalhatsz szállást (per fő/éj). A szállodák árát ellenőrizheted a Pelikán oldalán, ahol szállást is foglalhatsz.

Ha úgy döntesz, autóval szeretnéd bejárni a város környékét vagy a szigetet, érdemes a repülőtéren kocsit bérelned. A Pelikán oldalán elintézheted a foglalást is.

Védőoltások a görögországi utazás előtt

Nincs szükség védőoltások beadatására az utazás előtt. A forró hónapokban azonban fennáll a kiszáradás veszélye, ezért fogyasszon sok folyadékot. Bár a csapból ivóvíz folyik, mégis a palackos víz fogyasztását ajánljuk.

Hány óra van Kos szigetén?

Egy óra az időeltérés Kos és Magyarország között.

Mit érdemes megnézni Kos szigetén?

10 érdekesség Görögországról

1
A görögök büszkélkedhetnek a legtöbb archeológiai múzeummal a világon
2
Zeusz isten tizenhárom méteres szobra, a világ hét csodáinak egyike már csak a korabeli feljegyzésekben maradt fenn
3
Tipikus görög finomság a Chalva, más néven Salonikos, amely őrölt szezámból készül
4
Görögországhoz mintegy 2000 sziget tartozik, melyek közül mindössze 170 sziget lakott. A legnagyobb sziget Kréta
5
Leszbosz szigetét többnyire homoszexuális irányultságú párok látogatják, a leszbikus szó ugyanis a sziget nevéből származik
6
Görögország a világ egyik legnagyobb olíva- és olívaolaj-termelője
7
A görög zászlón levő sávok száma megegyezik az eleftheria szó betűinek számával, ami szabadságot jelent
8
Az ókori görög Olympiában 4-5 évente kerültek megrendezésre versenyek formájában a Zeusz isten tiszteletére tartott olimpiai játékok
9
A lakosság 40 százaléka a fővárosban, Athénban lakik
10
A görög drachma volt a legősibb pénznem a világon (mintegy 2500 éve használatos), mielőtt 2002-ben bevezették az országban az eurót
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon? (Nincs értékelve)