Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Stockholm

Akciós repülőjegyek

Érdekességek: Stokholm

Az „vízen lebegő” város a Mälaren tó és a Balti-tenger határán fekszik. A legszebb skandináv város 14 szigeten terül el, amelyet 57 híd köt össze.

A várost átszelő, festői kanálisoknak köszönhetően Stockholmot „észak Velencéjének” is nevezik. A víz felszínén tükröződnek az élénk narancs- és sárgaszínű, északi stílusú épületek, mintha egy utazási magazin címlapja tárulna a szemünk elé.

A szépséges Stockholm három városrésze is felkerült az UNESCO világörökségi listájára: Birka, Drottningholm és a Woodland temető. Innovatív svéd konyha, óvárosi macskaköves utcák, verhetetlen múzeumok – Stockholmot egyszerűen nem lehet nem szeretni.

A város egyre közkedveltebbé válik a magyarok körében is. A legolcsóbban Budapestről, Bécsből vagy Prágából repülhet Stockholmba. A repülőút körülbelül 2 óra 10 perc hossszú.

Budapestről a Wizz Air, a Norwegian Air Shuttle, Bécsből az Austrian Airlines, Prágából pedig szintén a Norwegian Air Shuttle légitársaságokkal repülhet az Arlanda, esetenként pedig a Skavsta reptérre.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Stockholmról

Úti okmányok Svédországba

Svédország az Európai Unió tagállama, ezért nincs szüksége vízumra, ha nem szándékozik 3 hónapnál többet tartózkodni az országban. Ebben az esetben elég, ha érvényes a személyi igazolványa vagy az útlevele.

A stockholmi időjárás

Északi fekvése ellenére Stockholmban egész évben mérsékelt az éghajlat. Ami meghökkentő lehet, az a nappali órák száma. Tél idején Stockholmban mindössze 6 órán át van világos, nyaranta azonban 18 órán keresztül nem megy le a nap.

Mikor érdemes Stockholmba látogatni? A legjobb a május közepétől szeptember közepéig tartó időszakban utazni, méghozzá júliusban vagy augusztusban. Nyáron kellemes 20–25 °C között mozog a hőmérséklet.

Ősszel és tavasszal viszonylag hideg és csapadékos az idő. Télen lehangoló az időjárás, ugyanis szinte állandóan sötét van (a nap mindössze néhány órán át süt), a hőmérséklet pedig -3 °C és 3 °C között ingadozik. Novembertől áprilisig gyakoriak a hóviharok.

A stockholmi árak

A nemzeti valuta a svéd korona. Bármelyik reptéren, magyarországi vagy stockholmi pénzváltóban beválthatja a forintot. Nem szükséges azonban nagy összegeket beváltania, Svédországban szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, még kis összegekben is.

Szállást keres Stockholmban? Nyáron a város tömve van turistákkal, s ez meglátszik az árakon is. Érdemes jóval előre gondolkodni, s viszonylag barátságos áron (10-12 ezer forint/éj) szállást foglalni. A szállodák árát és elhelyezkedését ellenőrizheti a Pelikán oldalán, ahol egyúttal szállást is foglalhat.

A városi tömegközlekedési hálózatban metró (T-bana), vonatok, autóbuszok, villamosok és kompok közlekednek. Az egyszerű vonaljegy 75 perces, de egynapos (170 svéd korona), illetve 72-órás (240 svéd korona) jegyet is vásárolhat, méghozzá sms-ben vagy telefonos applikáció segítségével is.

Ha szeretne több városi műemléket is megtekinteni, érdemes Stockholm pass-t vásárolnia. A (Hop On – Hop Off) autóbusz- és hajójáratokkal közel 60 városi látnivalóhoz juthat el, a hajók azonban csak a turistaidényben közlekednek (április végétől szeptember kezdetéig). Stockholm kártyát 1-5 napra vásárolhat, az egynapos ára 595 svéd korona. A kártyához beszerezhet egy ún. Travel cardot, amely a Stockholm kártya érvényességének idejére biztosítja a stockholmi tömegközlekedési eszközök korlátlan használatát.

Az autóval való közlekedés – más nagy városokhoz viszonyítva – egyszerű, de vigyázat! A közlekedési táblákon nem angol nyelvűek a feliratok. Az autóbérléskor ellenőrizze, hogy az ár magába foglalja-e a belépési díjat a városközpontba. Érdemes a repülőtéren autót bérelnie, a foglalást elintézheti a Pelikán oldalán keresztül is. Ha kedvezményes áron szeretne Stockholmban üdülni, tekintse meg a Pelikán aktuális kínálatát.

Hány óra van Stockholmban?

Stockholm ugyanabban az időzónában fekszik, mint Magyarország.

Repülési érdekességek Stokholmba

  • Tudtad, hogy ezen a héten a legolcsóbb repülőjegy ára Stokholmba mindössze 20,00 € volt?

  • Szereted a statisztikákat? Akkor érdekelni fog, hogy a városban összesen 2 nemzetközi repülőtér található.

10 érdekesség Stockholmról

1
Stockholm a legnagyobb skandináv város. Noha lakosainak száma kevesebb mint egymillió, a nagyváros területén csaknem 2,2 millió ember él.
2
A svédek imádnak olvasni. A stockholmi könyvtárból évente 4 millió könyvet kölcsönöznek ki.
3
Stockholmban található a Svéd Zenei Hírességek Csarnoka, ahová csak a legnevesebb svéd előadók kerülhetnek be, például az ABBA, a Roxette vagy a The Cardigans.
4
Stockholmban rendhagyó módon próbálják lépcsőzésre motiválni az embereket. Az Odenplan metróállomás lépcsőit zongorabillentyűkké változtatták, amely ráadásul hangokat is ad ki. Ennek köszönhetőn 66%-kal megnőtt a lépcső használata.
5
A svéd IKEA áruházlánc különböző bútorait kis svéd, norvég és dán településekről, városrészekről vagy öblökről nevezik el.
6
A stockholmi metrót a világ leghosszabb művészeti galériájaként tartják számon. 100 megállója közül 90-et díszítenek mozaikok, festmények, szobrok vagy metszetek.
7
A svédek ismertek arról, hogy szeretnek két keréken közlekedni. Stockholm utcáit naponta 70 000 kerékpáros lepi el.
8
1901-től Stockholmban minden évben átadják a Nobel-díjat fizika, kémia, orvostudomány, illetve irodalom kategóriákban. A Nobel béke-díjat azonban Oslóban adják át.
9
2013-ban ABBA múzeum nyílt Stockholmban.
10
A svédeknél a „fika” az angol ötórai tea vagy a kávészünet megfelelője, amikor kávéznak, szendvicset vagy desszertet esznek.
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon?