Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Luleå

Akciós repülőjegyek

Érdekességek: Lulea

Ez a hamisítatlan északi város Svédország csendesebb vidékén terül el, festői kis szigetek társaságában. Svédország északi része kevésbé sűrűn lakott a többi területhez képest, ezért a városok sem olyan nagyok. Luleåhoz tartozik a part menti szigetcsoport, amely 1700 kisebb szigetből áll.

Norrbotten régió fővárosa, Luleå csak egy karnyújtásnyira található az északi sarkkörtől. A várost Luleälven folyó öleli körül, amely a ragyogó vizű öbölbe ömlik, háttérben a kis szigetek rajával. Luleå már a középkorban is fontos kikötő volt, eredetileg a mai Gammelstad területén helyezkedett el. Ha szeretné megtapasztalni Svédország valódi, fagyos, északi természetét, érdemes ellátogatnia a mintegy ötvenezer fős városkába. Remek múzeumokat találni itt, a romantikus lelkek pedig otthonra lelhetnek a középkori város, Gammelstad falai közt, vagy élvezhetik az esti hajókázást a város körül.

A legolcsóbban Budapestről, Prágából vagy Bécsből repülhet a városba. Közvetlen járat nem indul az országunkból, de kényelmesen utazhat mindössze egy átszállással a Norwegian, a SAS, az Austrian Airlines és a Lufthansa légitársaságokkal.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Svédországról

Úti okmányok Svédországba

Svédország az Európai Unió tagállama, ezért nincs szüksége vízumra, ha nem szándékozik 3 hónapnál többet tartózkodni az országban. Ebben az esetben elég, ha érvényes a személyi igazolványa vagy az útlevele.

A svédországi időjárás

Északi elhelyezkedése ellenére Svédországban egész évben mérsékelt az éghajlat. Drámai változások állnak be a nappali órák számában. Télen mindössze 6 órán át van világos, nyaranta azonban akár 18 órán keresztül is élvezheti a világosságot.

Mikor érdemes Svédországba látogatni? A legjobb a május közepétől szeptember közepéig tartó időszakban érkezni, főként júliusban vagy augusztusban. Nyáron a hőmérséklet kellemes 20–25 °C között mozog.

A leghidegebb évszakok az ősz és a tavasz, ilyenkor sok a csapadék. Télen készüljön fel a depresszív időjárásra, ugyanis (néhány óra világosságtól eltekintve) szinte állandóan sötét van, a hőmérséklet pedig -3 °C és 3 °C között ingadozik. Novembertől április közepéig gyakoriak a hóviharok.

A svédországi árak

A Svédországban használatos pénznem a svéd korona. Bármelyik repülőtéren beválthatja a pénzét. Nem szükséges sok készpénzt magánál tartania, hiszen a legtöbb helyen lehet kártyával is fizetni – akár kis tételekben is.

Szállást keres Svédországban? Nyaranta az országot ellepik a turisták, s ez megmutatkozik az árakon is. Érdemes előre foglalni, s így akár 10-12 ezer forintért (per éj) is találhat szállást. A szállodák árát és elhelyezkedését ellenőrizheti a Pelikán oldalán, ahol szállást is foglalhat.

Autókölcsönzéskor ellenőrizze, hogy az ár magába foglalja-e a városba való belépti díjat is. Érdemes a repülőtéren kocsit bérelnie, a foglalást elintézheti a Pelikán oldalán is. Ha teljes körű szolgáltatást szeretne, tekintse meg a Pelikán oldalán az utazási csomagok aktuális kínálatát.

Hány óra van Svédországban?

Svédország ugyanabban az időzónában fekszik, mint Magyarország.

Mit érdemes megnézni Luleåban?

10 érdekesség Svédországról

1
Stockholm és Helsinki között egy kirándulóhajó közlekedik, amely kizárólag az olcsó alkohol árusításának célját szolgálja
2
Svédország hivatalos Twitter fiókját (@Sveden) minden héten más svéd állampolgár kezeli
3
1967. szeptember 3-a volt a „H-nap” Svédországban, amikor megfordult a közúti forgalom iránya baloldaliról jobboldalira
4
Svédországban a szülőknek joguk van 480 nap szülői szabadságra, ha gyermekük születik vagy gyermeket adoptálnak
5
A TOP 20 svéd vezetéknév közül mindössze egy nem végződik „son”-ra: Lindberg
6
A középkortól egészen 1809-ig Finnország Svédország része volt
7
Svédországban tilos Elvisnek vagy Ikeának keresztelni a gyermeket
8
A svédek 89%-a beszél angolul
9
XIV. Károly királynak volt egy tetoválása Halál a királyokra (Death to Kings) felirattal
10
Svédország és Finnország határán található egy golfklub, amelynek egyik fele svéd, másik fele pedig finn területen fekszik
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon?