Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Új-Zéland

Akciós repülőjegyek Új-zélandra

Érdekességek: Új Zéland

Új-Zélandról elsőként az érintetlen természet, az esőerdők, a termálforrások és a mesébe illő tájak jutnak eszünkbe. Mielőtt azonban teljesen átadnád magad a természet csodáinak, adj egy esélyt a városnak is. 50 évvel ezelőtt Auckland még csak álmos kis vidéki hely volt, de az utóbbi évtizedek alatt rohamos fejlődésnek indult.

A legszebb kilátás madártávlatból, a 300 méteres Sky Tower tetejéről nyílik a városra. A torony a város ikonikus épülete, ahonnan nemcsak Aucklandet és a környező vidéket látni, de az öblöt, a kikötőt és a kihunyt vulkánokat is, amelyekből mintegy 40 van Auckland környékén. A partvidéket hajók és vitorlások borítják, amelyekkel a helyiek hétvégente nekivágnak a tengernek. Régen a „vitorlák városaként” is emlegették Aucklandet.

Nemcsak a búvárok gyönyörködhetnek a víz alatti világban, Kelly Tarlton Sea Life akváriumában az üvegezett folyosókon sétálva te is megtekintheted a tenger csodáit anélkül, hogy vizes lennél. Évente megrendezésre kerül itt a világhírű Pacifica Festival az óriási városi parkban, ahol a csendes-óceáni térség nemzetei és kultúrái képviseltetik magukat, s bemutatják gasztronómiájukat és hagyományaikat.

Auckland közelében fekszik Rotorua városa, ahol Új-Zéland eredeti lakosai, a maorik élnek. Ha szeretnél többet megtudni az izgalmas maori kultúráról, illetve a nemzet történelméről, akkor ne hagyd ki a világszínvonalú aucklandi múzeumot sem.

RÉSZLETEK KEVESEBB

TOP városok Új-zélandon

Auckland

A kivi szóról az emberek többségének a szőrös gyümölcs jut eszébe, vagy az esetlen madárka nevetségesen hosszú csőrével. Kevesen tudják viszont, hogy Új-Zéland lakosait is így nevezik. Ne aggódj, szó sincs gúnyolódásról. Az új-zélandiak nemzeti jelképe a kivi madár, és büszkén viselik a „kivi” nevet.

A „kiviknek” páratlan humorérzéke van, ráadásul nagyon barátságosak is. Nem csoda, hiszen a világ végén élnek, a Paradicsomban. Új-Zéland rendkívül barátságos és vendégszerető hely, ahol kivételes emberek élnek. Ne maradj le a kínai lámpás-fesztiválról sem. Látogass el komppal északra, Devonportba, ami valódi csemege az utazók számára.

A legtöbb látogató számára Auckland csupán átszállóhely, ritkán úti cél. Az emberek a szigetek lehengerlő természeti látképére kíváncsiak, a nagyvárosok így kívül esnek az idegenforgalmi csomóponttól. Bár Auckland nem Új-Zéland fővárosa, mégis ez a város ad otthont az ország fő repülőterének. 1,5 milliós lakosságával kétszer nagyobb területet foglal el, mint London.

Az emberek nagy része az új-zélandi természetre kíváncsi, de az sem hátrány, hogy mindent megtalálsz a szigeten: felhőkarcolókkal teli városokat, színpompás természetet, érintetlen, zöldellő hegyeket (éppen, ahogy a Gyűrűk Urában láthattad), sípályákat, nem utolsó sorban pedig a tengert és az óceán, bármikor kedved támad úszni egyet.

Bár ritkán találni olcsóbb repülőjegyet Új-Zélandra, kedvező áron utazhatsz Budapestről, Bécsből vagy Prágából. Érdemes figyelni a londoni árakat is. A repülőút megközelítőleg huszonöt órás, egy vagy két átszállással, többnyire kettővel.

Hazánkból nem indul közvetlen járat Új-Zélandra, ugyanakkor kényelmesen repülhetsz Aucklandbe az Austrian Airways, a EVA Air, az Emirates, a Qatar Airways, a Lufthansa, a Qantas vagy a Virgin Atlantic járataival. Az aucklandi nemzetközi repülőtér (AKL) mintegy 15 kilométerre található a belvárostól. Ez Új-Zéland legnagyobb és leghíresebb repülőtere.

Wellington

Új-Zéland fővárosának és fontos kikötőjének szerepét Wellington tölti be, amely a Cook-öböl partján, az Északi-sziget délnyugati csücskén található. 180 000 lakosa van, s a környező városokkal – Lowe Hutt, Upper Hutt és Porirua – együtt ez a szám mintegy 386 000-re nő, ezzel Wellington a harmadik legnagyobb új-zélandi agglomeráció.

Olyan állami szervek székelnek Wellingtonban, mint az új-zélandi parlament vagy a legfelsőbb bíróság.

Wellington lakosai nagyrészt európaiak, de az ázsiaiak is szép számban képviseltetik magukat. Az őslakosok, maoriak száma jóval kevesebb, mint Új-Zéland más városában. Wellington Nemzetközi Repülőterlén évente több mint 5 millió utas halad át.

Ritkán találni olcsó repülőjegyet Wellingtonba. Két átszállással repülhetsz az Emirates, a Qatar Airways, a Qantas, a Jetstar és az Air New Zeland légitársaságokkal. Hazánkból nem indul közvetlen járat Wellingtonba. Európából legalább két-három átszállással juthatsz el a távoli szigetre.

Christchurch

Christchurch az új-zélandi Déli-sziget legnagyobb városa. Lakosainak száma több mint 360 ezer.

Christchurch sokak szerint az ország legangolosabb városa. Nem véletlenül, hiszen az építészetben, az utcanevekben, sőt még a város nevében is érezhető az angol hatás. A helyi székesegyház is angol stílusban épült.

Mintegy 10 évvel ezelőtt pusztító földrengés rázta meg Chirstchurchöt, de a nagyváros gyorsan talpra állt a szerencsétlenség után.

A városban számos érdekes galéria és park van, Christchurch szép strandjai pedig éppen ideálisak a vízi sportokhoz.

Nehéz olcsó repülőjegyet találni Christchurchbe. Az út során legalább kétszer-háromszor át kell szállnod, de kényelmesen repülhetsz az Emirates vagy a Qatar Airways légitársaságokkal, Új-Zélandon pedig a helyi járatokkal utazhatsz.

Queenstown

A Wakatipu gleccsertó északkeleti partján terül el a megnyerő Queenstown városa, amely Viktória brit királynő tiszteletére kapta nevét. Néhány évtized alatt az álmos kisvárosból népszerű turista üdülőhely és az adrenalingazdag sportok központja lett.

Mintha Queenstownban született volna meg a turizmus fogalma. A helyiek kivételesen barátságosak a turistákkal, garantáltan jól fogsz szórakozni a társaságukban.

Érdemes helikopterrel bejárni a környéket, az út során sok csodálatos helyet láthatsz, ráadásul egy gleccseren is landolhatsz. Queenstown kedves, érdekes hely, teljesen különbözik a többi új-zélandi várostól.

Nehéz olcsó repülőjegyet találni Queenstownba. Hazánkból nem indul közvetlen járat az új-zélandi városba. A belföldi, új-zélandi járatokkal egy vagy két átszállással juthatsz el Queenstownba. Kedvezményes áron utazhatsz többek közt a Qatar Airways, az Emirates, a Hainan Airlines és a Turkish Airlines légitársaságokkal.

Hasznos infók Új-Zélandról

Vízum az Új-Zélandra való utazáshoz

Ha 90 napnál nem szándékozol többet tartózkodni Új-Zéland területén, akkor nincs szükséged vízumra. Ellenkező esetben az utazásod céljától függően vízumot kell igényelned.

Ha három hónapnál tovább maradnál, igényelj turistavízumot, amit utazás, családi/baráti látogatás, üzleti út, üzleti tárgyalás vagy értekezlet céljából használhatsz. Turistavízummal akár 9 hónapig tartózkodhatsz az ország területén. Ebben az esetben azonban havi 1000 NZD (kb. 194 000 Ft) összeggel kell rendelkezned a bankszámládon. Az útlevelednek a hazautazástól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az új-zélandi időjárás

A tavasz szeptembertől novemberig tart, a hőmérséklet jelentős mértékben ingadozik. Fagyos éjszakákra, de napos, meleg időre is lehet számítani. A tavasz tökéletes idő a raftingoláshoz, a folyók vízszintje ugyanis jelentősen megemelkedik.

A nyár decembertől februárig tart, a hőmérséklet 30 °C körül mozog, a napsütés pedig rendkívül erős. Tökéletes idő a szabadtéri tevékenységekre, főként a strandolásra és a szörfözésre.

Ősszel viszonylag magas hőmérséklettel és meleg napokkal kell számolni. Reggelente hűvösebb az idő, ugyanakkor a sziget északi részén egészen áprilisig lehet fürödni a tengerben.

A tél júniustól augusztusig tart. A hőmérséklet sokkal alacsonyabb, és területenként változhat. Aucklandben csapadékosabb az idő, Otagóban viszont gyakran havazik. Ideális időszak arra, hogy ellátogass a Déli-Alpokba és a gleccserekhez, ahol kedvedre síelhetsz, télen ugyanis kevesebb a csapadék.

Az új-zélandi árak

Az Új-Zélandon használatos pénznem az új-zélandi dollár (NZD). 1 NZD 100 centre osztható. Az országban 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros bankjegyek, illetve 10, 20 és 50 centes érmék, valamint az 1 és a 2 dollárosok vannak forgalomban.

Magyarországon is beválthatod a pénzt, bár nem mindegyik bankban van erre lehetőség. Egy másik lehetőség, hogy amerikai dollárt viszel magaddal, amit Új-Zélandra érkezve bármelyik nagyvárosban beválthatsz a helyi valutára.

A kártyás fizetés teljesen megszokott. Az éttermekben, szupermarketekben, szállodákban és a töltőállomásokon is fizethetsz kártyával, s elfogadják a VISA és a MasterCard kártyát is. Még a kisebb falvakban is találhatsz bankautomatát, de azért tarts magadnál készpénzt is a biztonság kedvéért.

Szállodát vagy apartmant keresel Aucklandben? Minél közelebb a belvároshoz, annál magasabbak lesznek az árak. A szállások árát ellenőrizheted a Pelikán oldalán, ahol szállást is foglalhatsz. Érdemes a repülőtéren autót bérelned, a foglalást elintézheted a Pelikán oldalán is.

Védőoltások az új-zélandi utazás előtt

Új-Zéland nem kötelezi látogatóit védőoltások beadására. Az országban alacsony a fertőzés veszélye. Elég, ha még tart a hazánkban kötelező védőoltások hatása.

Hány óra van Új-Zélandon?

Tizenegy óra az eltérés Auckland és Magyarország ideje közt.

Repülési statisztikák Új-zélandon

  • Tudtad, hogy ezen a héten a legolcsóbb repülőjegy ára Új-zélandra mindössze 729,00 € volt?

  • Ha Új-zélandra utazol, érdemes ellátogatnod Auckland, Wellington, Christchurch, Queenstown, Hamilton városaiba is.

  • Szereted a statisztikákat? Akkor érdekelni fog, hogy az országban összesen 1 nemzetközi repülőtér található.

Mit érdemes megnézni Új-Zélandon?

10 érdekesség Új-Zélandról

1
Új-Zélandon a legalacsonyabb a korrupció szintje az egész világon
2
Az országban három hivatalos nyelv létezik – az angol, a maori és az új-zélandi jelnyelv
3
A Gyűrűk ura film forgatása több mint 200 millió dollárt hozott a helyi konyhára, s fellendítette a gazdaságot. A kormány ideiglenesen megalapította a Gyűrűk ura minisztériumot, amelynek célja a kiadások ellenőrzése volt
4
Wellington a világ legdélebbi fővárosa
5
Aucklandben minden harmadik családnak van hajója
6
A sziget egyetlen pontja sem fekszik távolabb a parttól 128 kilométernél
7
A világon elsőként Új-Zélandon nyertek szavazati jogot a nők, méghozzá 1893-ban
8
Hawkes Bay az új-zélandi régióban található a leghosszabb nevet viselő város a világon: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanata hu
9
Az országban nincsenek szárazföldi kígyók
10
A terület több mint egy harmadát nemzeti parkká nyilvánították. Talán éppen ezért él a szigeten több állat, mint ember
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon?