Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Moszkva

Akciós repülőjegyek

Érdekességek Moszkvában

Oroszország fővárosa területét tekintve akár önálló állam is lehetne. Elkápráztat, megihlet, felháborít, de semmiképpen sem hagy hidegen.

A valamikori kommunista birodalom fővárosa tele van túlméretezett épületekkel, ami éles kontrasztot alkot a hipermodern felhőkarcolókkal. A Lenin- vagy a Sztálin-szobrot már nem az emelvényen találja, hanem a néptörténeti múzeumokban. A Vörös tér, a Kreml, a Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva híven tükrözi a büszke, orosz nemzet történelmét.

A jelen azonban alakulóban van – szól a mondás, s ez érvényes Moszkvára is. A moszkvai éjszakai élet oly mértékben hivalkodó és csapongó, hogy könnyedén zsebre vágja még New York-ot is, amely arról híres, hogy sosem alszik. A kontrasztok és az impressziók nagyvárosa stílusosan játszadozik az érzékeinkkel.

Az orosz főváros egyre kedveltebb a magyarok körében is. A legolcsóbban Budapestről, Pozsonyból, Bécsből és Prágából repülhet Moszkvába. A repülőút körülbelül 2 óra 35 perc hosszú.

A Wizz Air (Budapest), az Aeroflot (Bécs, Budapest), az UTAir Aviation JSC (Bécs), a Czech Airlines (Prága), valamint a Smartwings Travel Service (Prága) légitársaságok közvetlen járatokat indítanak Moszkvába, méghozzá Vnukovo, illetve Seremetyjevo végállomással. Hasonlóan olcsón repülhet – egy átszállással – a LOT Polish Airlines és az Air Serbia társaságokkal.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Moszkváról

Vízum Oroszországba

A magyar állampolgárok érvényes útlevéllel és vízummal (turistavízum, vagy átutazó vízum, ha csak átszáll az országban) léphetnek az Oroszországi Föderáció területére.

A vízumkérvényt személyesen kell beadni, nem lehetséges postázni, sem pedig elektronikusan küldeni. Egy másik személy csak teljes meghatalmazással intézkedhet az ön nevében. A kérvény beadásakor konzuli illetéket kell befizetni postai úton.

Vízumot Oroszországba a következő módokon lehet szerezni:

  1. ha meghívást kap az Orosz Föderáció egy állampolgárától
  2. ha szállást foglal egy szállodai létesítményben, amely meghívót küld önnek
  3. ha utazási irodán keresztül utazik Oroszországba

A blogunkban részletes leírást talál arról, hogyan igényelhet vízumot Oroszországba.

A moszkvai időjárás

Moszkvában nedves és meleg a nyár, a tél azonban rendkívül hideg. Az év legmelegebb hónapjai a június, július és az augusztus, a leghidegebb pedig a január. Júliusban a hőmérséklet elérheti a 23 °C-ot is, januárban viszont akár -16 °C alá is eshet a hőmérséklet.

Mikor utazzunk Moszkvába? A legjobb választás nyáron repülni, ilyenkor azonban rengeteg a turista. A kellemes időjárás április végétől (max. 10 °C) szeptemberig tart, ezt követően azonban rohamosan lehűlik az idő.

A moszkvai árak

Az Oroszországban használatos pénznem a rubel. Bármelyik reptéren, magyarországi vagy orosz pénzváltóban, illetve bankban beválthatja a forintot.

Szállást keres Moszkvában? Minél közelebb a Vörös térhez, annál magasabbak az árak. A szállodák árát és elhelyezkedését ellenőrizheti a Pelikán oldalán, ahol egyúttal szállást is foglalhat. Ha kirándulást tervez Moszkvába, tekintse meg a Pelikán aktuális kínálatát.

A tömegközlekedés leggyorsabb módja a metrózás. A metró 5:30-tól egészen hajnali fél egyig közlekedik. Metrójegyet az állomásokon vásárolhat, a zónába érve azonnal érvényesítse. A közlekedés egy másik módja, ha buszra, trolira vagy villamosra száll. Ha több napot tölt a városban, érdemes feltölthető „Troika” kártyát vásárolnia, amivel kedvezményesen utazhat.

Ha megpróbál leinteni egy taxit, könnyen megeshet, hogy a helyiek is megállnak majd, akik így szeretnének némi keresethez jutni. A stoppolásnak ez a módja rendkívül gyakori. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ne érje meglepetés a végösszeg hallatán, érdemes előre megállapodni az árban – legyen szó taxisról vagy önkéntes sofőrről.

Az autózás Moszkvában rendkívül kaotikus és olykor veszélyes is, köszönhetően a helyieknek, akik fittyet hánynak a közlekedési szabályokra. Ha ennek ellenére mégis autóval szeretné felfedezni a környéket, érdemes a repülőtéren autót bérelnie. Ezt megteheti a Pelikán közvetítésével is.

Védőoltások az oroszországi út előtt

Nincs szükség védőoltások beadatására az utazás előtt.

Hány óra van Moszkvában?

Moszkvában egy órával több van, mint Magyarországon – a nyári időszámítás idején. A téli időszámítás idején azonban két óra a különbség.

Látnivalók Moszkvában

10 érdekesség Moszkváról

1
A főváros a Moszkva folyóról kapta nevét, amely keresztülfolyik a városon. A szó állítólag ószláv nyelven nedves mocsarat jelent.
2
Moszkva büszkélkedhet a legtöbb milliárdossal a világon, a Forbes magazin szerint pontosan 84-gyel. Ezzel lekörözi New York-ot is, ahol „mindössze” 62 úriember rendelkezik vaskos bankbetéttel.
3
Moszkva Európa legnagyobb városa. Területe 2561 km2. Lakosainak száma eléri a 12 milliót.
4
A moszkvai metrót a világ egyik legszebb helyeként tartják számon. A varázslatos mozaikokkal, festményekkel és szobrokkal díszített metróalagút olyannyira népszerű, hogy idegenvezetést, ún. metrótúrákat tartanak a legszebb megállóknál.
5
Moszkvában 7 egyforma, óriás felhőkarcoló található, a helyiek ezeket Sztálin felhőkarcolóinak vagy 7 nővérnek hívják. Az épületek szállodaként, irodaépületekként, házakként, sőt, egyetemi épületként működnek.
6
A városban körülbelül 35 000 kóbor kutya van, közülük 20-at mindenki ismer. Ezek ugyanis megtanulták használni a metrót, és naponta vígan közlekednek egyik pontból a másikba. Pontosan tudják, hol kell leszállniuk, s azt is, kitől csurran-cseppen néhány kósza falat.
7
Oroszországban 1990. január 31-én nyílt az első McDonald’s a Puskin téren. Az emberek kilométeres sorokban várakoztak a fagyos időben, hogy megízleljék életük első hamburgerét.
8
Az Ostankinói torony a legmagasabb tévétorony Európában (540 m).
9
Az Orosz Állami Könyvtár 45 millió kötettel Európa legnagyobb könyvtára. A korábbi Lenin Könyvtárat a The Beatles fénykora idején Lennon Könyvtárnak is nevezték.
10
Moszkva 40%-át zöldterület alkotja, a helyiek szívesen pihennek itt. A város központjában levő Gorkij-parkot hétvégente csaknem 100 000 ember látogatja meg.
Hasznos ez a cikk?