Skip to main content

Olcsó repülőjegyek Baku

Akciós repülőjegyek Bakuba

Érdekességek: Baku

Azerbajdzsán fővárosa a párizsi sárm és a dubaji luxus keveréke a múlt szovjet érintésével fűszerezve. Baku egy eklektikus metropolisz, melynek szívében az UNESCO öröksége található, és azon túl is szuperlatívumok városa.

Míg az óváros falai mögött az élet lassan zajlik, addig a felhőkarcolók közt repül az idő. Látogassunk el abba az országba, ahol feltalálták a tüzet, nézzük meg az ún. Lángtornyokat (Flame Towers), amelyek a három égő lángot szimbolizálják, a híres Zaha Hadid extravagáns kulturális központját, tegyünk egy sétát a Kaszpi-tenger partján, vásároljunk egzotikus fűszereket a helyi piacokon.

Baku a múlt és a jelen tökéletes kombinációja, a luxus és a hétköznapi világ keveréke, az igazi utazók számára a világ egy felfedezetlen darabja.

Sok magyar utas fedezte fel már Bakut. Azerbajdzsánba olcsó járatokat leggyakrabban Budapestről és Bécsből vásárolhatunk. Közvetlenül a fővárosba a Wizz Air légitársaság kényelmes összeköttetésének köszönhetően utazhatunk Budapestről.

A bakui Heydar Aliyev nemzetközi repülőtér a főváros közelében található. Érkezésünk után azonnal magával rakad minket a szabálytalan alakja. A távolság a belvárostól mintegy 20 kilométer.

RÉSZLETEK KEVESEBB

Hasznos infók Bakuról

Vízum Azerbajdzsánba

Az Azerbajdzsánba történő beutazáshoz útlevél szükséges, melynek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

A vízum igénylésére az ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget. Az ilyen úton kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra). A kérelmek 3 napon belül kerülnek elbírálásra, és e-mailben visszaigazolásra a hatóságok által.

Az időjárás Bakuban

Azerbajdzsánban kontinentális éghajlat uralkodik, enyhe telekkel, meleg nyarakkal és kevés csapadékkal az alföldön. A fagy azonban gyakori jelenség a hegyekben és az előhegységekben. Ideális alkalom ezen csodálatos ország meglátogatására a nyár. Az átlagos hőmérséklet Bakuban télen 4 ° C, nyáron 26 ° C körül mozog.

Az árak Azerbajdzsánban

A helyi pénznem az Azeri manat. Jelenleg 1 EUR = 2 AZN. A manat szó orosz eredetű (монета). Ezt a kifejezést általában az azeri és a türkmén nyelvben használták a szovjet rubelre.

Mindkét ország a Szovjetunió része volt. A legjobb, ha átváltásra amerikai dollárt viszünk magunkkal - a manatra történő pénzváltásnál így számolhatunk a legkisebb veszteséggel. Nem gond azonban sem rubelt sem eurót helyi pénznemre váltani. A pénzváltók szinte mindenhol megtalálhatók, de ajánlott nagyobb bankok fiókjait választani - mivel ott a felszámolt illeték minimális lesz.

Bakuban elegendő mennyiségű ATM működik. A bankkártyákat számos szupermarketben, étteremben és szállodában is elfogadják a fizetés során; viszont kisebb boltokban és éttermekben általában csak készpénzzel lehet fizetni.

Ha szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni az azerbajdzsáni utazásunkból, javasoljuk elolvasni tippjeinket, hogy mit érdemes látni Bakuban.

Egészségügy és oltások az Azerbajdzsánba utazás előtt

Azerbajdzsán nem igényel kötelező oltásokat az országba való belépéshez. Ezért elegendő a Magyaországon is kötelező oltások érvényességének ellenőrzése.

Az ország közegészségügyi helyzete jó, viszont a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.

A pontos idő Bakuban

Bakuban a helyi idő három órával több, mint Magyarországon.

Látnivalók Bakuban

10 érdekesség Azerbajdzsánról

1
A főváros Baku körülbelül 28 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, így a világ legnagyobb tengerszint alatti városa.
2
Baku két fő részből áll, a belvárosból és a régi belvárosból, mindkettő szerepel az UNESCO jegyzékében
3
Az azerbajdzsánok többsége szereti a teát. Ez az ország első számú itala, és általában körte alakú pohárból iszik
4
Azerbajdzsán a Transzkaukázus keleti részén fekszik, és csaknem 10 milliós lakosságával a régió legnépesebb országa
5
A természeti érdekességek közül a világ legnagyobb koncentrációjú sárvulkánjai, amelyek Gobustánban találhatók, és a szikla petroglifák az i.e. 8000-ig nyúlnak vissza
6
Az első írásos említés Kr.e. 3500-ból származik, az egyiptomi "Halottak könyve" Meni fáraó uralkodásának idejéből
7
A metropolisz nemcsak a múltjáról, hanem a zord szeleiről is híres, ezért "szelek városának" nevezik
8
Azerbajdzsán "kőolajországként" is ismert, amely sok turistát vonz. Végül is ki ne szeretné élőben nézni a "fekete arany" bányászatát
9
Azerbajdzsán lakosságának nagy része Oroszországból származik, illetve ugyanennyi arab lakik itt
10
Azerbajdzsán érdekes vonása a kultúrák keveredése. Ez egy nagyon liberális muszlim ország, és azon kevesek egyike, ahol alkoholt lehet vásárolni. A muszlimok még Azerbajdzsánban sem fogyaszthatnak alkoholt, de tolerálják
Hasznosnak találta az információkat az oldalon? Hasznosnak találta az információkat az oldalon? (Nincs értékelve)